7 Eylül 2013 Cumartesi

BİLİNMEYEN NO: 47

MUTLULUĞUN MATEMATİK VERİLERİ..

(FAZLA DÜŞÜNMEN ONU SENDEN
UZAKLAŞTIRIR..)
  Dün, mutluluk kavramına ait temel verilerden; Bilmenin mutluluğa engel olmayıp aksine kalitesinde boyutla arası fark gibi bir uçurum yarattığını, İnsanların başkalarının yanında mutluluk maskesi takma eğiliminde olduklarını (ve neden herkes benden daha mutlu diye sormanın artık saçma olduğunu) ve özellikle mutlu olmaya fazla kafayı takmanın onu ürkütüp kaçırdığına dair araştırma sonuçları okuduk..
  Bugün de mutluluğun matematik verilerini yani mutluluk ile ilgili istatistiki araştırmalar (olabildiğince bulduklarımın tümü) üzerinde biraz kafa yorarak elimizden geliyorsa eğer bu verilere göre hayatımızda bir kaç balans ayarı ile (demokraside ?) mutlu olmamızın önündeki engelleri (belki kaldırabilmeyi) ve yapılması gerekenleri öğreneceğiz..
 Zira bazen nankörce davranıyoruz yaşadığımız hayata ve onun kıymetini bilemiyoruz 'an' denilene odaklanamadığımızdan çoğu zaman.. 
  Yazar Colette'nin de dediği gibi; ''Ne kadar muhteşem bir yaşamım olmuş! Keşke bunun daha önce farkına varmış olsaydım..''
(MUTLU İNSANLAR MUTLU ANLARI
DÜŞÜNME EĞİLİMİNDEDİR..)
  
  Mutluluk istatistiklerini vermenin en iyi yolunun sevgili arkadaşlar, onları maddelemek olduğuna karar verdim (aksi halde yazı istemediğimiz derecede uzayacaktı) ve dolayısıyla o halde hazırsak: başlayım..

1. Bu maddeyi en başa koyuyorum ki arkadaşlarım üzerinde öncelikle iyi düşünün: Mutluluk büyük oranda (bence tamamen) bakış açınıza bağlıdır..
2. Günlük on dakikalık dahi egzersiz yaparak duruşlarını ve dolayısıyla enerjilerini yükselten insanlar daha mutludurlar. (iyi uyku ve günlük basit bir yürüş bile yetebiliyor -en azından- bunun için..)
3. Dışa dönük insanlar içe kapanık insanlardan daha mutludur. ( biraz sosyalleşmek seni mutlu edecek..)
4. Evli insanlar, bekarlardan daha mutlularmış. (evliliğine göre değişir gerçi..)
5. (Bu ilginç) Evli ve çocuklu olanlar, evli ve çocuksuz olanlara göre daha mutsuzlarmış.. (nasıl bir çocuk doğurmuşlarsaartık:)
6. Dini meşgaleleri olan insanlar (belive) olmayanlara göre daha mutlular.. (şu veya bu din denmiyor, inanç sahibi olmak sizi kaygılardan korumakta..)
(ETRAFINA BAKTIĞINDA İYİ ŞEYLERİ GÖRMEYE ÇALIŞ,
MUTSUZ OLMAK KOLAYDIR..)
7. Üniversite diplomalı olan insanlar olmayanlara göre daha mutlu çıkmış.. Yalnız diplomanın derecesi arttıkça mutlulukta azalma olmaktaymış..
8. Erkeklerle kadınların mutluluk derecelerinden bahsediliyor bir araştırmada; bu iki cins aynı derecede mutlu çıkıyor yalnız kadınların duygusal eşikleri daha genişmiş.. 
  Yani bir ayrılık durumunda örneğin, onlar daha çok acı çekiyorlarmış.. (Bence tartışılır bu, ayrılıklarda bazen benim cinsim de fazlasıyla darmadağın olabilmekte diğerine göre,, ama genel bir araştırmadır burada söz konusu olan, istisnalar tabi ki vardır, dolayısıyla takılmadan devam..)
(MEŞGULİYETLER VE ÇALIŞMAK DAHA
MUTLU OLMANI SAĞLIYOR..)
9. İşleri yoğun olan insanlar (ben buna varoluşun problemleriyle daha az meşgul olanlar diyorum) az işle meşgul olanlara göre daha mutlular.. 
  (Emeklilikte de mutlaka bir hobi edinmek gerek o halde..)
10. Zenginler fakirlere göre daha mutludurlar (Princeton ünv. araştırmış..). Ama fark oldukça azdır diyor araştırma.. (Yine de; hani parayla saadet olmazdı? eskiden duyduğum bir laf vardı; parayla mutluluk olmaz (hadi len) evet ama en azından daha rahat şartlarda mutsuz olursunuz:)
11. Doğu Asya kültürlerinde uyuma ve sosyal zorunlulukları yerine getirme kavramlarına bireysel mutluluktan daha fazla önem verildiği için buralarda bireysel mutluluk istatistikleri düşük çıkmaktadır..
12. Bir ilginç nünas da şu araştırmada görülüyor; Dünyanın en mutluluk verici ülkelerinde intihar oranları da zaman zaman fazla çıkabilmektedir.. 
  (Tabi ki rahatlıktan abi)
13. Laik ülkeler diğerlerine göre daha mutlu çıkmakta.. (önemli bir kavram..)
(EŞLERDEN BİRİ MUTLUYSA BU, DİĞERİNE DE SIÇRIYOR..)
14. Tropikal cennetlerde yaşasak mutluluktan tavana vururduk değil mi? Değilmiş.. Fiji, Tahiti ve Bahamalar gibi cennetlerde yaşayanlar mutluluk sıralamasında ortalarda yer almaktaymış.. (Oh olsun:)
15. Hoş görü sahibi olan insanlar (ama lafta değil..) diğerlerine göre daha mutlu olma eğilimindedir..
16. Gün ışığı (salgılattığı fazladan seratonin seviyesi ile)mutlu olmanız katkı sağlıyor.. 
 (Tişört ve şortları çek, bunu bitirdikten sonra doğru dışarı..)
(ARKADAŞLAR MUTLU EDİYOR, ONLARI ARAMAYI
İHMAL ETME..)
17. Daha düzenli bir evi (iş yeri vb) olanlar dağınık tiplere göre daha fazla mutlu çıkıyorlar 

  (Burada tersine nedensellik diye bir kavram da yok değil bence; yani mutlu oldukları için mi düzenliler yoksa düzenli oldukları için mi mutlular? bu konuya girmeyeceğim ama, uzar yoksa;)
18.Eşlerden biri mutluysa diğerinin de mutluluk katsayısı otomatikman artmaktadır.. 
  (ikisi de mutsuzsa, eyvah..)
 19. İş, mutlu bir yaşam için gereken tüm öğeleri barındırmaktadır; gelişim ortamı, sosyal iletişim, eğlence, hedefe kilitlenme, kendine saygı, itibar.. (Yani sevdiğin iş diyor büyük ihtimalle. Ama bundan kaçış yok. Ya sevdiğin işi yapacaksın ya da yaptığın işi seveceksin. ikisi de mümkün bence..)
(DÜNYAYI DAHA YAŞANILASI KILIYORLAR..)
20. Yeni deneyimler, zorlukları ile beynimizde uyarılara sebep olarak yeni bir durumla baş etme mekanizmamızı ateşliyor ve bu da bizi mutlu ediyormuş.. 
 (Evden çık artık.. Farklı şeyler dene.. Kendime de diyorum merak etmeyin :p)
21. Güçlü arkadaşlık ilişkileri mutlu olma katsayınızı (ve ömrünüzü dahi ) arttırıyor..
22. Yardım eden (kurumda çalışan, veya bireysel olarak buna meyilli) insanlar daha mutlu olmakta..
23. Hayvan sever ve hatta besleyen insanlar diğerlerinden daha mutludurlar..
(MUTLU AİLE İLİŞKİLERİ DAHA MUTLU YAPIYOR..)
24.  Mutlu insanlar daha çok mutlu olayları hatırlama eğilimindeyken, mutsuzlar kötü olayları hatırlamaya daha fazla enerji harcamaktaymışlar..
 (ne çektik be..)
25. Demokrasi rejimi altında yaşayanlar diğer rejimlere göre daha mutlu çıkmış..
26. Yüksek prestijli meslek sahipleri (avukat, doktor, bankacı)bizlere göre daha mutsuz çıkmış.. (oh, iyi ki kasmamışız..)
(YENİ DENEYİMLER SENİ MUTLU EDİYOR..)
27. Şehirde yaşayan mı yoksa köylü mü daha mutlu, kesin olarak araştırmaların cevap veremediği bir soruymuş.. 
  (Yırttık, sanki köy, pastoral falan daha iyi gibi ama?)
28. Her sabah mutlu olduğunuz ve şükretmeniz gereken (örneğin beş şey) saymak mutluluk katsayınızı artırmaktaymış..
(MUTLU OLDUĞUNU DÜŞÜNMEN BİLE
BİR SÜRE SONRA MUTLU EDEBİLİYOR..)
29 Ve son madde olarak (yaş itibarı ile) arada olanlara kötü bir haber ile araştırma sonuçlarını bitiriyorum sevgili arkadaşlar: 

 İnsanın en mutlu olduğu zamanlar ilk gençlik ve yaşlılık zamanlarıymış . 
  Yani ömür içinde mutluluk eğrisi bir; U şeklini izlemekte..
  Evet sevgili arkadaşlar mutluluk üzerine pek çok bilgiye ulaşmış olsak da Freud'un dediklerini de düşünmeden geçemeyiz: ''İnsanoğlunun mutlu olma niyeti, Yaradılışın planında yoktur..''
  Hani ola ki, doğal ve yaradılışımıza uygun olmasa bile, bugün bu duygunun farkında olan bizler yukarıdaki araştırma sonuçları gibi önlem almamızı sağlayıcı mekanizmalarla mutluluğumuzu bir derece daha yukarı taşıma ihtimaline sahipmişiz gibi geliyor bana..
  Fakat her şeyin katışıksız mutluluk olmaması gerektiğini de göz ardı edemeyiz. 
  Bertrand  Russell'ın dediği üzere: ''Belirli oranlarda can sıkıntısı mutlu bir yaşam için gereklidir..''
(VE BAZEN SADECE ANLAMLI BİR HAYAT BİLE
YETEBİLİYOR DAHA İYİ HİSSETMENE..)
  


Ve sevgili arkadaşlarım madalyonun öbür tarafını da göz ardı etmemek gerekir bence; 
 Bazı insanlar bir seçim olarak mutlu olmaktan vazgeçerler bazen.. 
Onlar anlamlı bir hayat için mücadeleye adarlar kendilerini ve çoğu zaman da anlamlı bir hayatla mutlu hayat kol kola yürüyen iki arkadaş olmazlar..
  

Eğer mutluluk değilse, anlamlı bir hayat için adadığınız hayatınızın, mücadele ettiğiniz yarınları          görebilmesi dileğiyle..              
                                                                  

                     (Çetin TARI)













GÜNÜN VİDEOSU: 

MUTLU OLMAK İÇİN SEBEP Mİ ARIYORSUNUZ? ONU İZLEYİN..



GÜNÜN KARİKATÜRÜ:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder