13 Ağustos 2013 Salı


BİLİNMEYEN NO: 29

DEHA'DAN 11 YAŞINDAKİ KIZINA 

YA DA ASLINDA HERKESE..


(DAHİ YAZAR FİTZGERALD)
  Di caprio'nun vizyondaki filmlerinden Muhteşem Gatsby, yüzyılın en büyük Amerikalı yazarlarından kabul edilen F. Scott Fitzgerald'ın Amerika'nın toplumsal yükselişe geçtiği caz devri de denilen 1920'leri anlattığı romanına dayanır..
  Yakın zamanda Amerikan rüyasına karşı tezleri barındıran filmi izlediğimde yazarın, uzun zaman önce rastlamış olduğum bir mektubu geldi aklıma..
  Romanlarıyla kazancı arttıkça eğlence ve lükse daha çok kendini kaptıran (kendi deyimi ile) 'kayıp kuşak nesli' nin son temsilcilerinden yazarımız zaman içinde sağlığını ve ardından şöhretini kaybetti..
  Ve hayata küskün ruhsal bunalımlar içinde ölüme yaklaştığında 11 yaşındaki kızına bir mektup yazmıştı..
  Mektuba geçmeden önce tavsiye ya da bir çoklarının duyunca irkildiği, öğüt kavramları üzerine düşündüğüm bence çok önemli bir şeyi paylaşmak istiyorum..
(HAYATI KENDİ KANATLARINLA TANIMAK İYİDİR
AMA YOL GÖSTEREN BİRİ VARSA DAHA ÇOK İLERLEYEBİLİRSİN..)
  Öğüt ya da tavsiye (zamanlamasına da bağlı olmakta birlikte) kimden aldığınıza bağlı olarak hayat akışınızda muhteşem sıçramalara neden olabilmetedir..
  Düşünün ki Einstein veya Shakespeare size hayatla ilgili tavsiyeler vermek üzere karşınızda oturtuyor? Eğer aklı başında biriyseniz tüm alıcılarınızı dört açıp ona odaklanmaz mıydınız?
  Eminim 'keşke öyle bir şansım olsaydı' diyenlerimiz vardır ama size iyi haber vereyim ki bu yazıyı okuyorsanız kesinlikle böyle bir şansınız bulunmaktadır..
(OKUYORSUN VE O KADAR AZINLIKTASIN Kİ
KORUNMAYA ALINMAN GEREK..)
  Şu ana kadar ki çoğu yazımda sizi (aslında insan olarak kendimi) zayıflıklarımızdan dolayı pek çok kez yerden yere vurmuş biri olarak, (eleştiriye açığız) hakettiğiniz üzere şimdi de sizin harika bir özelliğinizden ve kazancınızdan bahsedeceğim (Unutmayın bu kıyağımı;)  
  ;Bu yazıyı okuyacak kadar entellektüel merak ve birikime sahip olduğunuza göre aslında tarihin ve bilinmez olanın tüm kapıları, tüm tavsiyeleri size açık demektir zira siz o asla okumayan çoğunluktan farklı birisiniz .. (ama o kadar azınlıktayız ki biz okuyanlar, diğerleri normal hayatlarını cahillikleri içinde nasıl sürdürüyor anlamak benim için gerçekten güç. -acımasızca mı oldu? hiç de değil, okumayanlara tahammülüm yok..)
  Ve arkadaşlar dediğim gibi, siz ayrıcalıklı olanlardansınız,  tavsiye mi istiyorsunuz? ulaşmak için 50 yıl önce yaşamanız gerekmiyor, sizin için asla sorun değil; alın size, hem de; Einstein'dan :


(HAYAT BAZEN KARIŞIR YOLUNU
KAYBEDERSİN, İŞTE O ZAMANLARDA
DİNLEYEBİLECEĞİN BİRİ OLMALI..)
    ''Önemli olan haklı yada haksız olmak değil!  Kavganın kazananı yoktur, ya kaybedersiniz ya da daha çok kaybedersiniz...  Önemli olan kalp kırmamak...  Önemli olan yargılamadan, karşılıksız sevebilmek ve iyilik yapabilmek...  Haklı bile olunsa özür dileyecek kadar asil olmak, bilge olmaktır...  Egonuzu kontrol edemediğiniz sürece, o sizi kontrol etmeye devam edecek...  Böyle olduğu sürece tüm dünya sizin bile olsa asla mutlu olamazsınız...''  (Einstein'ın Mutlu Olmak adlı yazısından..)
   Shakespeare mi gelsin karşınıza?;
  ''Kendimi her zaman mutlu hissederim...  Neden biliyor musunuz?  Çünkü kimseden bir şey ummam...  Beklentiler daima yaralar...  Hayat kısadır...  Öyleyse hayatınızı sevin...  Mutlu olun ve gülümsemeye devam edin...  Sadece kendiniz için yaşayın ve;  Konuşmadan önce dinleyin,, Yazmadan önce düşünün,, Harcamadan önce kazanın,, Dua etmeden önce bağışlayın,, İncitmeden önce hissedin,, Nefret etmeden önce sevin,, Vazgeçmeden önce çabalayın,,
    Ve Ölmeden önce yaşayın...''
(BABASININ GÖZÜNDEN KIZI)
  Ve sevgili pek azınlık ama özel arkadaşlarım, biz hayatı sorgulamadan göçüp giden o korkaklardan olamayacağız asla, ne mutlu..
   Bir cevap da bulamayacağız belki ama gözümüzü yumduğumuz o son gün 'ne harika bir deneyimdi' diyeceğiz belki tüm öğrendiklerimiz için..
  Öğrendikçe, 'belki de hayatın anlamı öğrenmek ve kendini geliştirmektir' sonucuna ulaşacağız kim bilir.. Ama yine de anlam arayışında daha mutlu bireyler olacağımız ortada,, hem büyük dinler bile 'önce ara..' demiyor mu?
  İşte böyle dallanıp budaklanmaya müsait bu konu içinde daha fazla dağılmamak için çok ünlü bir dehanın 11 yaşındaki kızına son tavsiyelerine kulak vererek bu günkü tavsiye almak adlı bölümü sonlandırmak istemekteyim sevgili arkadaşlar.. Kim bilir, belki bir gün sen de kendi çocuklarına anlatmaya değer bulabilirsin bunları..
(BAZEN KENDİNE TAVSİYE VERİRSİN)
  Hayatta dert edilecek şeyler:
Cesaretli olmayi önemse.
Temiz olmayı önemse.
Verimli olmayı önemse.
Biriniciliği önemse.
Hayatta dert edilmeyecek şeyler:
Çoğunluğun düşüncelerini önemseme.
Oyuncak bebeklerini önemseme.
(BAZEN DE HAYATIN FISILDADIKLARINA
 KULAK VERMEN  YETER..)
Geçmişi önemseme.
Geleceği önemseme.
Büyümeyi önemseme.
Birinin senin hayatta önüne geçmesini önemseme.
Zaferi önemseme.
Başarısızlığı senin ciddi bir hatan sonucu olmadığı sürece önemseme.
Sivrisinekleri dert etme.
Sinekleri dert etme.
Böcekleri genel olarak dert etme.
Ebeveynleri dert etme.
Erkekleri dert etme.
Hayal kırıklıklarını dert etme.
(AMA HAYAT ÇAĞIRIR SENİ DE ÖN SIRAYA BAZEN,
ZİRA DAHA AZ KIYMETLİ DEĞİLSİN KİMSEDEN..)
Keyif veren şeyleri takıntı haline getirme.
Seni tatmin eden şeylere çok kafayı takma.
Üzerine düşünmen gereken şeyler:
  *Hayatta neyi hedefliyorum?
  *Benle aynı zamanda yaşayan insanlara göre ben şu noktalarda ne kadar iyiyim ve uğraşıyorum:

a) Bilim de?
(HAYAT BU KADAR BASİT DEĞİL, BU YÜZDEN OKUYORSUN
VE BU YÜZDEN DAHA ONURLU YAŞAMIN VE CEVAPLARIN..)
b) İnsanları gerçekten anlıyor muyum? Ve onlarla iyi geçinebiliyor muyum?
c) Vücudumu kullanışlı bir enstrüman gibi kullanıyor muyum? Yoksa onu ihmal mi ediyorum?
....
(BENDEN SANATAVSİYE, İYİ UYU:)
  İşte sevgili arkadaşlar öğüt dinlemekten pek haz etmeyen bir neslin bireylerine öğütlerin ve arada sırada size öğüt verecek birinin varlığının aslında ne kadar önemli bir can simidi olabileceğini anlatmaya çalıştım..
  Şahitlerim ve bu güne ait tavsiyelerin sahipleri, dünyanın en 
zeki beyinleri idi..
  Sizi bilmem ama 15 dakikalılığına da olsa bu adamları karşıma alıp onlardan hayat tecrübelerini dinlemek esin ve enerji verdi,, umarım aynısı size de olmuştur..
 Okumaya tutkuyla devam edeceğiniz ve bunu çevrenize bir virüs gibi yayacağınız günlerin gelmesi dileğiyle;)                       (Çetin TARI)

GÜNÜN VİDEOSU;

RANDY PAUSCH'UN HAYATA VEDA EDERKEN 

ÇOCUKLARINA VERDİĞİ SON TAVSİYELER

(SON KONUŞMA KİTABINDA)

GÜNÜN KARİKATÜRÜ; 

BİLL'DE OLSA O DA BİR BABA:)




     

2 yorum:

  1. Çetin blogu başlattım bloggerda ama çok ham daha. Bi sayfacık yazdım sadece:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harika haber.. tabi google + da profilini girip insanları eklemelisin ve facebook vs hesaplarına yazdığın şeylerin haberinin gelebilmesi için blog sayfanın alındaki öner kısmından (twetter de de) yazılarını insanlara göstermelisin. mutlak girip memnuniyetlerini ileteceklerdir. bu arada blog yazma ile ilgili google dan araştırma yap daha çok insana ulaşmak için bir iki püf nokta okuyabilirsin. diğer yandan kimse okumasa dahi yazmaya devam et hem sana iyi gelecek hem de yazdıkların çoğaldığında insanlar sayfanı keşfedecek. eğlenmene bak yani ;)
      bu arada ben sayfanı göremiyorum. google+ dan yayınla. biraz kurcalarsan yeni şeyler eklmeyi de öğreneceksin..

      Sil