12 Ekim 2013 Cumartesi

BİLİNMEYEN NO: 85

NE KADAR YAŞARSAN YAŞA,,

 SEVDİĞİN KADARDIR ÖMRÜN..

YA DA KONFÜÇYUS'UN AŞK ÖĞÜTLERİ..


(AŞIK OLMADIYSAN,,
CENNETİ KAVRAYAMAZSIN..)
  Dünkü uzak doğu gezimizde Tao'dan bahsetmiştik ve onun yaşamı özetleyen muhteşem hikayesi; Çilekten.. 
 Bugün de yine aynı coğrafyadan bir başka zaman ötesi zeka ; Konfüçyus konuk olacak, gelişime açtığınız parlak zekanızla çevrili parametrik algılarınıza ve odanız onu okurken bir kez daha aydınlanacak zekasına hak vermekten öte,, zira bugün onun fazla duymadığınızı tahmin ettiğim bir başka yönünden bahsedeceğim,, daha doğrusu o bize Aşk'tan bahsedecek..
   Kesinlikle dinlemeye değer bir adam ve kesinlikle dinlemeye değer ve yine de bir şeylerin eksik kalacağı, her karşılaştığımızda yeniden başa döneceğimiz bir konu: anlaşılmaz,, akıl almaz ve onsuz olmaz,, olursa olunmaz ve çoğu zaman imkansız..
   Kısaca aşk denilen..
   Batının büyük filozofları Atina'da dünyayı yorumlarken tam olarak aynı dönemlerde, doğuda atalarının kadim bilgelerinden damıtılmış felsefesiyle bir başka adam yükselmekteydi..
   İsterseniz her zaman olduğu gibi 'biraz genel kültür iyidir' düsturuyla onun hakkında çok kısa bir hatırlatma yapalım.. 
(ONU MATEMATİK DİLİYLE ANLATAMAZSIN..)
   Öğretisinin ana teması 'insancıl Düzen' idi.. Buna ulaşmanın yolunun diğer insanlara saygı ve atalara hürmet etmekten geçtiğini belirten Konfüçyus kendi coğrafyasında (ve bugün Avrupa ve Amerika dahil dünyanın hemen her yerinde)  mükemmel manevi insan olarak anılmaktadır. 
  Ona göre 'yüce/iyi insan', ancak dünya ile bütünüyle uyum içinde yaşayan insandır: "Ahlaki varlığımızın tüm dünya düzeniyle uyum içinde olma noktasına erişmesi", insanın ulaşabileceği en büyük amaçtır.
(AŞK ONA MAL EDİLDİ,,
ZİRA BEYNİN GÜCÜ YETEMEZDİ..)
   "Uyum, denge ve iç huzura erişmenin yolu Konfüçyus'e göre eğitimden geçer.." 
   Asıl adı Kǒng Zǐ olan adamımız ismini, batıdaki Konfüçyusçuluk ile anılan bilginlerin okulundan almıştır.. Kong ailesi bugün soy ağacı kanıtlı dünyanın eski çınar ailelerinden sayılmakta bugün bile fertleri özel tapınak şeklindeki mezarlara gömülmektedir..
   Kofüçyus'un konuşmalarından derlenen Analektler dört başlık altında toplanabilir: 
* Anaya babaya saygı 
* İnsancıllık/merhamet 
* Adalet 
* Yazıtlar ve ayinler..
    Ana,Babaya saygı, büyüklere hürmet, ahlak kurallarının başında gelen erdemlerdir. Her insan bu kurallara uygun yaşamayı amaçlamalı ve bunu çevresine, dostça, sevecen, ılımlı, güvenilir, dürüst davranışlarla göstermelidir. 
  Konfüçyus'e göre, "Yüce" insan olmanın ilk şartı (daha sonra Nietsche'de görürsünüz bu kavramı ve ben de sürekli size tekrarlar dururum..), bu dört erdeme ulaşılması asla mümkün olmasa da, yılmadan gayret göstermektir. Gerceği görmek, çaba gösteren herkes için mümkündür.
(BİR SONUCA ULAŞMASI   Bunun aracı da Konfüçyus'e göre (ve bana göre de) bilgidir. Bilgi sahibi olmak, insanların mevki durumuna göre ayırım yapmadan, herkese açık olmalıdır..
(BİR SONUCA ULAŞMASI ŞART DEĞİLDİ AMA BAZILARINA
ÖLÜMSÜZ AŞK  DENDİ,, TARAFLARI ÖLÜMLÜ OLSA DA..)
   Son olarak hatırlatmak isterim ki; Konfüçyus'ün öğretisi din değil, eski Wu-dinine dayanan ahlaksal (herkese lazım yani) bir felsefedir..
   Ömrü sürgünler ve aralarda yüksek kademeli görevlerle geçen Konfiçyus Düşünsel eserlerini öğrencileriyle paylaşırken satır aralarında aşkın tanımlanamaz kimyası üzerine de sözler söylemiş ve aşağıdaki yazı, eserlerden seçilerek güncellenmiştir.. 
  19 yaşında evlenen adamımız bu hatayı yapmasa  (şaka;) belki de şu an aşk bilmecesi diye bir şey kalmayacak ve söylenmesi ve çözülmesi gereken ne varsa hepsini derin felsefesiyle bize iletmiş olacaktı.. (yazık:(
  Ama ne yapalım ki aşağıdaki sayılı madde ile yetinmek durumundayız..
(VE SEVGİLİ BİR MELEKTİ GÖZÜMÜZDE..)
   Şaka bir yana aşağıdakiler bile bir çoğumuza yeni ufuklar açacak bakış açıları ve düşünme fırsatı içermekte,, o halde lafı uzatmadan neler olduklarına bakalım derim;

1- Tedavi edilemez derecede romantik olun. (Bunu kızlara diyor bence,, zira fazlası bizi bozar, inanın ki sizde istemezsiniz böyle aşırısını: ayarında diyelim biz..)

2- Birlikte kitap okuyun (süper), el ele tutuşun ve birlikte düzenli yürüyüşlere çıkın. (düzenli, hem spor da sayılır.. Bana uyar..) 


3- Gülümsemeler bulaşıcıdır. Ona da bulaştırın. (Gülmek mucizedir,, kıymetini bilemeyiz çoğu zaman..) 

4- Güvenilir bir sırdaş olun ve onu hiç kimseye şikayet etmeyin. (Başkalarının yanında övmeli derler..) 

5- Onun en sevdiği çiçeği, rengi, müziği, şiiri ve yazarı bilin. (Bir yere yazın diyeyim ben zira unutuluyor..) 

(VARLIĞI CENNETE ÇEVİRENDİ DÜNYANI..)
6- Ona beklemediği hoş sürprizler yapın. Hiçbir neden yokken de kart ya da küçük aşk notları yollayın. (Güzel.)

7- Birbiriniz için özel ve gizli takma adlar bulun. (Maymunum,, pompişim gibi önerilerim olabilir, tabi yaratıcılık da ister bu, yeter ki klasik olmayın; aşkitullah falan duyuyorum garip garip?) 

8- Aşk birlikte saçmalamaktır. Arada bir, birlikte sonuna kadar saçmalayın. (Sama mı?) 

(SANA ŞİRİN SÜRPRİZLER YAPTI..)
9- Kimin haklı olduğunu tartışmayın, neyin doğru olduğuna karar verin.. Her tartışma sonunda barış anlaşmasını bir öpücükle imzalayın. (Hımm..)

10- Sevdiğinizi yalnızca onun duyabileceği biçimde eleştirin. Övgünüzü ise bütün dünyaya duyurun.. (Yeap..)

11- Bedeninize iyi bakın. Daima sağlıklı ve dinç olmayı hem kendinize hem de ona borç bilin..
  (Bu süper bir madde,, özellikle kadınlar _beni okuyan siz hariç;)- biriyle birlikte olduktan ve hatta evlendikten sonra kendilerine bakmayı bırakıyor ve deli gibi kilo alıyor ve asla spor yapmaya yanaşmıyor ve sonra yanınızdakinin gözü o sülün'e kayınca arıza çıkarıyorsunuz.. -Erkek içinde geçerli tabii ki bu,, göbek işi derhal halledilmeli) . İnanmıyorsanız etrafınızdaki evli çoğunluğa bakınız ve sakın hamilelik, tatlı krizi, malum durum vb nin ardına sığınmayın.. Kendinize bakmak önce öz saygınıza sonra birlikte olduğunuz kişiye olan borcunuzdur.. Ona rağmen gözü kayıyor ise çantayı indirin kafasına..) 

(EN İYİ ARKADAŞIN, DOSTUN,
YOLDAŞIN ARTIK OYDU..)
12- Bir kucaklaşmadan ilk ayrılan siz olmayın.. (biraz uzar gibi ama..) 

13- Eş seçmek kitap seçmeye benzer, iyi tasarlanmış bir kapak ve cilt ilginizi çekebilir. İceriği sağlam olmadıkça sonunu getirmek zordur.. (kapak kötü içi iyiyse,, işler karışıyor,, bu durumda uygulama ile teorik farklı oluyor kim ne derse desin..)

14- Aşk için evlenin.. (hatunlar daha çok mantık evliliği yapıyor, bu yaşıma geldim bunu öğrendim,, kimse kusura bakmasın; aşk karın doyurmaz dişil bir laftır..)
 15- Hem eşinizin hem de kendinizin en iyi arkadaşı olun.. (bu güzel..)
   2500 yıl içinde artan ya da eksilen ve hatta güncellenen bu öğütler aslında hepimizin çok iyi bildiği ama zaman zaman unuttuğumuz ya da fırsat bulamadığımız (ya da işimize gelmeyen) maddeler de içermekte olmasına rağmen genel olarak bakıldığında oldukça sade ve işe yarar görülmekteler..
   Mutlaka ki uygulayabileceğiniz ve çok beğendiğiniz maddeler mutlaka vardır ama insan sayısı kadar söz ve kalp sayısı kadar farklı aşkların olduğu şu garip dünyada yine de (daha gerçek) ortak paydası bulunamaz mı dersiniz aşkın; 
(BİTMEYECEK SANDIĞIN AMA ÖMRÜ OLAN BİR ŞEYDİ..
SONUÇTA YOK OLAMAZDI KORKMA,,
KELEBEK MİSALİ DÖNÜŞTÜ,,
EĞER ŞANSLI OLANLARDAN İSEN..)
   Mutlaka ki vardır: o size özel duygu, doğru kişiyle karşılaştığınızda kurallara gerek bıraktırmadan ve analitik düşünmenize gerek olmadan ve hatta sessizliğin o bilge diliyle ve gözlerinizden en derinlerinize; aşkın en temel gizlerini kendiliğinden zerk ederek kendi kurallarını bilincinize gerek bıraktırmadan ruhunuza fısıldayacaktır her nasılsa..
   Aşk kurallardan bağımsız değildir kısaca,, kendi kurallarını koyar ve asla neler olup bittiğini anlayamadan tüm hücrelerinize sızıverir donmak üzere olan bir alkoliğin kanına karışan kan rengi bir şarap misali..
   Gerisi mi,, asla ne olup bittiğini anlayamaz ve ona sınır çizemez ve kurallarını çerçeveleyemezsiniz.. 
   Size düşen sadece yaşamaktır.. 
  Bu cennetin ruhunuzdaki belirsiz yankılarıdır sadece,, sizi akıl ve mantıktan bağımsız ele geçiren..
   Aşkı olabileceğiniz her durum ve yaşta fark edip yaşayabilecek   kadar şanslı olacağınız pek çok günün gelmesi dileğiyle..
                                                                                  (Çetin TARI)  


GÜNÜN VİDEOSU:

YILMAZ ERDOĞAN'IN MÜTHİŞ ZEKASINDAN ; AŞK NEDİR?

   GÜNÜN KARİKATÜRÜ:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder