16 Kasım 2016 Çarşamba

ÖLÜ ADAM, BEN VE DİĞER HİÇKİMSE

BÖLÜM 7

ON ALTI

   Bir sır vereceğim demiştim sana, uzun yaşam ve sağlık üzerine; işte şimdi anlatıyorum beni çok etkileyen ve en
(SAĞLIK)
kısa zamanda bir rutin olarak hayatıma ekleyeceğim bu şeyi...
   Bahsedeceğim şey, bir dini ritüel olmasa da,  yine de bir tür oruç: 12 saatten fazla süre için kalori almayacağın...
   Yalnız hemen gözün korkmasın Prf. Yörükoğlu'na göre bu süre içinde su ve kalorisiz içecekler alabilecekmişsin...
   Yapılan çalışmalar uzun süre kalori almamanın şaşırtıcı faydalarını ortaya koymuş.
   İnsan metabolizmasının binlerce yıllık evrimi göz önüne alınırsa bolluk dönemlerinde üreme ve büyüme, açlık dönemlerinde ise özel mekanizmaların devreye girmesiyle tamirat ve bir tür bahar temizliğine odaklanmaktaymış vücudumuz ki bugün sana bu bahar temizliği ve sebepleridir anlatacaklarım.
   Özetle; yediğimiz besinlerin kana karışması ve sindirimi 4-5 saat sürmekte. Bu zaman içinde kanda şeker ve yağ seviyesi önce yükselir ve bu süre (5 saat) sonunda da tekrar düşmeye başlıyormuş.
  Püf Nokta: Diyelim ki acıkma anı olan 4-5 saat sonunda da yemek yemedin, ne oluyor metabolizmada?
   1. Karaciğer ve kaslarında önceden depolanan şeker (gilikojen) devreye girip harcanıyor ki bu depoların ömrü 6-7 saat.
(SPOR)
   2. Şeker tükenince metabolizmamızın en önemli rezervi yağlara sıra geliyor. Son yemekten 12 saat sonra yağ yakmaya başlıyorsun.
   3. Vücut hafiften kıtlık durumunu sezip koruma mekanizmalarını devreye sokuyor:FOXO denilen gen uyarılıyor.
   Bu gen hücrelerimizin çöpçüsü diyebileceğin Lizozomları uyararak içlerindeki eskimiş DNA'lı ve bozulmuş yapı ve proteinleri yemeye (temizlemeye) başlıyor.
   FOXO aynı zamanda hücre içinde ki tamirat genlerini de uyararak yeni ve taze yapıların üretilmesini sağlıyor yani bahar temizliği ile bir yenilenme ve dönüşüm mekanizması oluşuyor ki bu olaya Otofaji denmekte.
   Yeni duyduğun bu kavram, aslında son yıllardaki Anti-aging araştırmalarının da merkezini oluştur. (aslında her hangi bir ilaç ya da mucizeye değil sadece bir süre için aç kalmanın yeterli olduğunu biliyorsun artık).
   Velhasıl kalori kısıtlaması kişiyi hastalıklardan korumakta ve ömrü uzatmakta, örneğin 1/4 oranında kalori almayı kesersen (2000 değil de artık 1500) ömür beklentisi bu kadarcık bir oran için bile % 15 civarı artıyor...
   Final ise bu orucu nasıl tutacağınla ilgili: Akşam sekizden sonra hiçbir şey yemiyorsun ve 16 saat süresince bekliyorsun ki yukarıda sana anlattığın temizlenme yenilenme süreci (anti-aging) gerçekleşsin. 
   Ertesi gün öğlen saat 12'de oruç bitiyor
   Bu arada su ve kalorisiz gıdalar içebiliyorsun diyor Profösör'ümüz ve bunu haftada bir iki kez yapmak sağlık ve ömür beklentisi üzerinde inanılmaz faydalar sağlamakta...
(FINDIK)
  Doğrusu kafama fazlasıyla yatan bu yazıyı okuduktan (ve yazdıktan sonra) hücrelerimdeki çöplerin ağırlığını iyice (psikolojik tamam!) hissetmeye başladım.
   Dediğim gibi aslında, bunlar benim için yazıldı ama seninle de paylaşmak istedim ve belki bir gün birlikte uygularız diye,
   Kim bilir...
Çetin Tarı/ 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder