21 Temmuz 2013 Pazar

BİLİNMEYEN NO7:

İLİŞKİ YÜRÜTEMİYORUM DİYENLERİN ALTIN KİTABI: BEŞ SEVGİ DİLİ

   ilişkiler konusunda büyük çoğunluğumuz (kabul etmesek de) sorunlu olduğumuz için,  bugünkü yazımda öğrendiklerinizi emin olunuz (kendimden biliyorum:) yaşamınızın bir virajında (ya da umarım devamlı) mutlaka kullanacaksınız..
   Mucize kitabımız Gary Chapman'ın Beş Sevgi Dili adlı kitabı. Kitabı okuyanlarınız varsa mutlaka tekrar okumaları gerektiğini biliyorlardır zaten ve dolayısıyla şu anda bir özetini vereceğim fikirlerin tekrar hatırlanmasının hepimiz için gerçekten elzem (başka kelime bulamadım) olduğunu düşünüyorum. 
   
Kitabımızın ana fikrine göre hepimiz bebekliğimizden itibaren ebeveynlerimizle çevremizdeki diğer önemli kişilerin sevgilerini ifade etme biçimlerine dayalı sevgi dillerini gözlemleyerek oluşturduğumuz kendi baskın sevgi dilimiz vardır..
(İLİŞKİDE YANLIŞ ANLAŞILMA DURUMU)
   Bu ana fikre göre karşımızdaki insanı seviyor ve ona bir şekilde (kendi sevgi dilimizle) sevgimizi ifade ediyor olabiliriz ama karşı tarafın ifade ettiği (ve anladığı) kendi baskın sevgi dili farklıysa eğer, yabancı dilleri konuşan insanların anlaşamaması gibi zaman 
içinde mutlaka karşılıklı olarak sevilmediğimiz yanılsamasıyla karşılaşıyoruz demektir.. 
   Oysa sevilme ihtiyacı karşılıklı olarak tüm ilişkilerin aslında kurulum sebebidir ve Dr. Chapman'a göre karşımızdakine onu sevdiğimizi her ifade ettiğimizde (tıpkı bankaya para yatırır gibi: biraz materyalist bir örnek oldu ama idare edelim) karşımızdakinin sevgi deposunu doldurmuş oluyoruz. Dr'umuza göre uzun yolda arabamızın deposu boşalınca ilerleyemeyeceği gibi (karşılıklı) olarak sevgilerini ifade edemeyenlerin boşalan sevgi depolarıyla ilişkilerini sürdürmeleri de mümkün olamamaktadır..
(AYNI SEVGİ DİLİNİ KONUŞAN İNSANLAR;) TEMSİLİ)
(2. BASKIN SEVGİ DİLİ: KALİTELİ ZAMAN)
   Az sonra açıklayacağımız bu beş sevgi dilinden partnerinizin baskın sevgi dilini öğrenip konuşabilmeniz, onun size karşı davranışlarını (gerçekten de!) mucizevi şekilde) temelden değiştirecektir, zira sevgi depoları dolduğunda insanlar farklı hissetmeye  ve davranmaya başlamaktadırlar..
   
   Siz eşinizle oturup konuşmak derdindesiniz ama o size çiçek yolluyor (daha ne istiyor, demeyin sevgi dili farklı), siz akşam yemeğe götürmesi için sürpriz bekliyorsunuz ama o size sarılarak doyuyor (nankör demeyin bu işler böyle, öğrendiniz artık)... işte bu örneklerde sorun çiftlerin birbirini sevmesinde değil sadece sevgi dillerinin farklı olması dolayısıyla bir şekilde sevildiklerini hissedememelerinde diyebiliriz... 
 Özetle partnerinizin (arıza çıkarmaması için) sevgi deposunun dolu olması gerekiyor ve bunun için de karşınızdakinin baskın sevgi dilinin ne olduğunu anlamanız ve ona göre davranmanız gerektiğini anlamış bulunuyorsunuz. Peki bu beş sevgi dili nedir? derseniz.. lütfen kısaca özetlemeye çalışacağım bu kısmı dikkatli, inceleyip hafızaya alınız, dediğim gibi mutlaka işinize yarayacağı bir an gelecektir..
   
(5. BASKIN SEVGİ DİLİ: FİZİKSEL TEMAS)
1. BASKIN SEVGİ DİLİ; ONAYLAYICI KELİMELER: 


   Sevginin amacı istediğimizi elde etmek değil, sevdiğimiz kişiyi mutlu edecek bir şey yapmak olduğuna göre bu tür sevgi dilinden anlayanlar için yapmamız gerek basittir; sözel iltifatlar veya takdir ifadeleri ile sevginizi iletmek..
   İyi bir şey yaptığında beklediği iltifatı etmekten sakınmamak, onu cesaretlendirmek, teşvik etmek bu sınıfa girer. buradaki püf noktalarından birincisi içten olmak, diğeri de ses tonuna gerekli tınıyı katabilmektir..
   eğer bu konuda benim gibi beceriksiz iseniz etrafı gözlemleyin, insanlar birbirine nasıl iltifat ediyor..
(EVLENMEK HER ERKEĞİN RÜYASIDIR)
 2. BASKIN SEVGİ DİLİ; KALİTELİ ZAMAN:
   Bu sevgi dilinden anlayanlar için kaliteli zaman, belli bir süre boyunca tüm dikkatinizi ve ilginizi yanınızda bulunan partnerinize vermektir. televizyonu kapatıp yan yana oturduğunuzda, birbirinize bakarak konuştuğunuzda ve dinlediğinizde, bütün dikkat ve ilginizi bir birinize odakladığınızda, işte bu kaliteli zaman geçirmek anlamına geliyor ve baskın sevgi dili bu olan için tüm hediye ya da sevgi sözlerinden daha büyük şeyler ifade ediyor..
  
 3. BASKIN SEVGİ DİLİ; HEDİYE VERME:  Başlıktan da anladığınız gibi bu kişilere hediye almayacaksınız demektir..
   Tabii ki şaka bu kişiler karşısındaki kişinin kendisini gerçekten sevdiğini küçük hediyeleri aldığında daha fazla hissetmektedirler. Tabi eğer partneriniz daha önce verdiğiniz hediyeleri sevmediyse ve eleştirdiyse (hemen ona nankör demeyin), hediye almanın kesinlikle baskın sevgi dili olmadığını anlayabilirsiniz..
(GERÇEK SEVGİ)
   4. BASKIN SEVGİ DİLİ; HİZMET EYLEMLERİ:   Bu beraber olduğunuz kişinin hoşuna gidecek şeyler yapmak anlamına gelir. Hizmet yoluyla yani onu sevindirecek şeyler yaparak onu sevdiğinizi hissettirmeye çalışırsınız. eylemden kasıt örneğin onun için yaptığınız bir akşam yemeği olabilir.bulaşıklara yardım etme (öff), çöpü çıkarmak, evinizle ilgilenerek ona ayrıca yardımcı olmak bu kişilerin kendini daha mutlu hissetmesini sağlamaktaymış..
   İşlerine yardım etmek ve bir şeyleri onunla yapmak, bu gün ya da bu akşam sana nasıl yardım edebilirim? diye sormak onların sevgi depolarını doldurmak için yeterli olmakta..
   5. BASKIN SEVGİ DİLİ; FİZİKSEL TEMAS:  Sevgi kadar nefreti de ifade etmeye yarayan fiziksel temas baskın sevgi dili bu olanlar için; partnerinize dokunmak anlamına gelir. ona sarılamak, saçlarını okşamak yada elini tutmak bu kişilere verebileceğiniz en güzel hediye ve sevginizi ifade edebileceğiniz ve tabii ki onun bunu hissedebileceği en baskın yoldur..
   Unutmayınız partnerinizin baskın sevgi dilini öğrendikten sonra onun sevgi ihtiyacını karşılamak her gün bilinçli olarak yapılması gereken bir eylemdir. eğer ilişkiler konusunda bir miktar arızalı olduğunuzu düşünüyorsanız (çok normal, hangimiz değil ki) bu stratejilerin çok işinize yarayacağını garanti ederim.
   Sevgiyle kalınız (hep bu cümleyle bitirmek istemişimdir..)          (Çetin Tarı) 



VİDEO: 50 İLK ÖPÜCÜK..






GÜNÜN KARİKATÜRÜ:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder