18 Temmuz 2013 Perşembe


BİLİNMEYEN NO:5

UNUTULAN ALTIN KURAL: 

YARDIM İSTEMEK , AMA KİMDEN?


   Evrenden ya da spiritüel varlıklardan değil elbette zira olabildiğince bilimsel yazılar oluşturmak ve kafaların daha fazla karışmaması için başarılı ve mutlu pek çok insanın, farkında olarak ya da olmadan zaten kullandığı basit ama çok etkili kurallardan bahsetmek derdindeyim yalnızca.
   Konumuza dönecek olursak yardım istemek ama kimden? Siz düşünürken önce alt yapıyı hazırlamak üzere bazı hatırlatmalarda bulunalım. 
    Araştırmalara göre bir bebek yürümeyi öğrenmeden önce yaklaşık olarak 2000 defa düşmektedir. Yine de vazgeçmeyen ufaklık eninde sonunda hedefine, genlerinde olan bu dürtüyü pek çok başarızsızlığa rağmen içselleştirmeyerek potansiyelinde var olana inançla, ulaşabilmek için binlerce kez bıkmadan dener.
    
   Irvın Yalom'un muhteşem (Ama tuğla gibi) 'Varoluşsal Terapi' kitabında da belirttiği bir şeye atıftır bu durum. ''İnsanlar içlerinde var olan gerçek potansiyellerine  ulaşamamışlarsa eğer bu durum kişilerde varoluşsal sıkıntı denilen sebebi belli olmayan bir gerginlik ve strese yol açar. 
   Ulaşabilecekleri gerçek ben'e ulaşmaları çeşitli nedenlerle engellenen (Her şey olabilir, çevresel, ailesel, bulunulan coğrafya belki evlilik, yanlış insanlarala bir arada bulunma...) bireyler tarifsiz ve anlamlandırılamaz bir sıkıntı yaşarlar. 
   Pek çok psikolog (ancak kişinin kendisinin düzeltebileceği) bu nedensiz insani sıkıntıyı giderebilmek için önce sebebi söyler: daha iyisi ve yıllar önce hedeflediğin içinden taşıp çıkmayı isteyen yeteneklerini engellediğin ve olman gereken gerçek kişi olamadığın için büyümekte bu varoluşun zorlu eziyeti... 
   Bebekler var oluşun bu altın kuralını ön yargısız bilirler; yürüme potansiyeline sahibim bu benim yeteneklerimden biri öyleyse yürüyeceğim..
   Başlığımızda işte tam olarak burada devreye giriyor. hedeflerimize (her şey olabilir) ulaşmada yardımı olacak çok basit kurallardan biri: yardım istemeliyiz.    
   Buradaki en büyük açmaz insanların yardım etmeyeceğine olan kuvvetli inanıştır. Fakat yapılan araştırmalar dürüst ve gerçekten ihtiyacınızın olduğu bir durumda karşısındaki kişiden bir talepte bulunanların çok büyük oranlarda (karşılarındakini tanısın yada tanımasınlar) olumlu tepki görerek bir şekilde bu yardımı aldıklarını, ret edilmediklerini gösteriyor. (yada yeterince kişiden yardım talep edilince eninde sonunda sonuca ulaşılıyor). 
   Yani araştırmalar ret edilmenin aslında nadir bir durum olduğunu (insanlık ölmemiştir henüz) göstermektedir.
   Moda olduğu şekilde spiritüel açıklamayı da yapıştıralım, böylesi daha gizemli oluyor (ama aslında tamamen istatistiksel ve insan yaradılışına uygun bilimsel bir durum bu); İhtiyaç duyulan şeyi istemek için başkalarına (o hedef kişi ya da kişilere) yönelmeyi öğrendiğinizde (aslında bu genlerinizde var bunu yapın) bütün bir evren açılır önünüzde. Hayat başkalarına açılmakla tıkandığı yolu açabilir, kendi içimize kapanmakla değil.    Başkalarıyla bağ kurmayı sağlayan her şey sizi ilerletir ve olumludur. .
   Yalnız burada da bir istisna var ki bunu da göz ardı etmemek gerekiyor ; Yalnızca kendi psikolojik ihtiyaçlarını gidermek için sizin cesaretinizi kırmaya çalışacak insanlara (Onları tanısınız; sıkıntılı, sürekli olumsuz ve mutsuzdurlar)  içinizi açmamalısınız. Siz kötü olduğunuzda kendilerini iyi hisseden ve aslında iyi olmamanız için ellerinden geleni yapan insanlar maalesef hep olacaktır. Düşlediklerinizi gerçekleştirdiğinizi görmekten nefret eden, zira aslında bu durumun onların kendi düşlerini gerçekleştirmeye cesaret edemeyişlerini hatırlattığını unutmayın. Onlar bebeğe başarısızlıklarını sürekli hatırlatarak artık vazgeçmesini söyleyenlerdir. (bu tespiti güzel bağladım yalnız:)
    Uzun lafı kısası içinizde olmanız gereken asıl insan sıkışıp kalmış ve varoluşsal sıkıntı şeklinde yakanıza yapışmış durumda. Ona yani olabileceğiniz gerçek insana ulaşma yolunda hayallerinizi harekete geçirmeli bu uğurda çeşitli stratejileri göz ardı etmemelisiniz. 
   Yardım bir telefon kadar yakında olabilir. Bu gün çıkın ve gerçekten yardın-mı olabilecek insanlarla bağlantı kurun; yardım talep edin ,kaybedecek hiç bir şey yok. Araştırmalar çok büyük oranda olumlu dönüt alacağınızı ya da yeni kanallara yönlendirileceğinizi söylüyor. 
   Sıkışan hayat yolunuzu çevrenizdeki yeni bağlantılar mutlaka çözecektir. Unutmayın evrende hiç bir şey durağan değildir...                         (Ç. TARI)  



VİDEO: ASLA VAZ GEÇME!





GÜNÜN KARİKATÜRÜ: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder