20 Temmuz 2013 Cumartesi

BİLİNMEYEN NO:6

YAŞAM KOÇLARININ İLK ÖNERİSİ;

DÜZENLE YA DA AT


   Üniversite zamanlarımın en zeki ve kültürlü adamı olduğunu düşündüğüm (ama adını hatırlayamadığım) sosyoloji hocamın sık tekrarladığı bir sözü vardı; ''Kaosta bile bir düzen vardır..''
    Hayatımda hatırlamaya değer bulduğum bu önemli tespit, mutluluğun çok temel (ama basit olduğu için belki de zamanla unutulup yok sayılmış) altın kurallarından birini işaret etmekte: Enerjinizi, siz farkında olmadan çalan dağınıklıktan derhal kurtulun..
   Buradaki temel mantık kısaca şudur. Enerjinizin yükselmesi mutlu olmanın bir kaç temel kuralından biridir. Dolayısıyla enerjinizi yükselteceğiniz (ya da enerji kaçaklarını önleyecek) her hamle mutluluk grafiğinizi bir adım daha yukarı taşıyacaktır.
    Bir dönem mutlu olmanın bilimsel temelleri üzerine pek çok kitap okuyan biri olarak bu kitaplardaki ortak payda olarak aklıma gelen ilk maddeyi buraya yazarak işe başlamak istiyorum; Hayatınızdaki dağınıklıktan kurtulun..
   bloğumuzdaki amacımız basit altın kurallarla yaşam kalitemizi(ya da mutluluğumuzu artırmak olduğuna göre, yaşam koçlarının da danışmanlarına verdiği bu ilk tavsiyeyi bu gün hatırlamanız mutlak surette (bende olduğu gibi) pozitif katkı sağlayacaktır.
   Bahsettiğmiz dağınıklık hayatınızdaki her alanda olabilir ama burada en basit anlamıyla evinizdeki, dolabınızda ya da masanızın üzerindeki dağınıklıkla başlamanın yeterli olacağını söylemek istiyorum.
    Araştırmalar dağınıklığı önlemenin bir evdeki (ya da bürodaki vb) işleri %40 oranında azalttığını gösteriyor.
   Dağınıklığı gidermenin diğer bir faydası 'yarım kalmış işler' dediğimiz psikolojik bir diğer faktörün bilinç altınızı sürekli rahatsız ederek asıl işlerinize ya da eğlenceye konsantre olmanıza engel olmasıdır. Dolayısıyla dağınıklığı önlemek zihninizdeki döküntüyü de temizlediğiniz anlamına gelir.
   Bununla ilgili pek çok yaklaşımdan bahsedilir. örneğin bazı deneyler, kullandıktan sonra eşyaları yerlerine koyan(düzenli olmayı içselleştirmiş) insanların daha güçlü bir benlik duygusuna sahip olduğunu ve daha mutlu olduğunu gösteriyor.
    Okuduğum (ve uyguladığım) kolay bir püf nokta 1dakika kuralıdır: buna göre eğer yapacağınız iş (düzenleme, tozunu alma vb) bir dakikayı geçmeyecekse hemen yapın mutlaka  daha iyi hissedeceksiniz aşağıda gördüğünüz kazalara uğrama ihtimaliniz azalacak demektir :)
 Tekrar ne var ne yok diye baktığım kitaplarımdan birinden (buradan esinlendiğimi yeni hatırladığım) bir diğer işe yarar stratejiye rastladım; uyku toparlanması. Bazılarına garip gelecek ama yatmadan hemen önce 10 dakikalığına etrafı düzenleyerek yatma, uykunuza daha huzurlu dalmanızı sağlarken sabah düzenli bir ortamda uyanmak gibi güne daha olumlu bir  başlangıç yapmanıza yardımcı olacaktır.
   Bence en ünlü yaşam koçlarından T. Miedaner'in bu konuda hayatını düzene sokmak isteyen danışanlarına verdiği başlangıç fikri çok önemlidir; Dağınıklıktan kurtulmak olağan üstü sağaltıcıdır ve büyük enerji patlamalarına yol açar  
     Dağınıklıktan kurtulun altın kuralımızla bağlantılı olduğuna inandığım için devamına eklemek istediğim bir diğer kural da hayatınıza yapışıp kalmış (bir fizikçi olarak enerji,, demek istemiyorum ama buradaki kavramı içgüdüsüel olarak tam karşıladığı için kullanacağım) negatif enerjiden kurtulmanızı sağlıyor; tasfiye edin ya da kısaca atın gitsin...
 Dolabınızda mutlaka neredeyse yıllardır duran (bir gün giyerim,, tabi tabi dursun) dediğiniz o elbiselerden derhal kurtularak (at, bağışla ihtiyacı olan birine ver ya da paspas yap)  dolabınızı düzenleyin.    bu hamle ''Ne çok elbisem var ama giyecek hiçbir şeyim yok'' cümlesini artık kullanmayacağınızı garantileyecektir, kaldı ki BİLİNMEYEN NO 4: KENDİNİ NASIL GÖRÜYORSAN O'SUN   sayfamızda, giyinmenin hayat kalitenize pozitif katkısından da haberdarsınız nede olsa.
   Fazlalıklardan kurtulmanın diğer bir yararı çok genel bir fizik yasasıyla ortak çalışmasıdır; evren boşlukları sevmez ve derhal kapat için harekete geçer. buradaki ana fikir kullanmadığınız eşyaları tasfiye etmektir.
   Tabi bu kuralı yürümeyen ilişkinize kadar hayatınızın pek çokm alanına uygulayabileceğinizide söylemek gerekiyor,kural çok basit; işe yaramıyorsa bas tekmeyi gitsin. Fizik yasamıza göre; eğer hayatının bu kısmında boşluk olursa evren boşluğu kapatmak üzere harekete geçecektir. Ama o yer (arızalı bir tiple) zaten doluysa kimse size yardım edemez..
    
   Kısacası uzak doğunu kadim feng-shui sinde de rastlanan bu günün iki temel yaşam kuralı hayatına küçük müdahaleler yoluyla mutluluğunu artırmak isteyenler için gayet uygundur ; 
   A.. Dağınıklık yaşamınızın her alanında yapılmamış iş sendromuyla bilinç altınız yorarken hayat enerjinizin de tıkanmasına ve artık asıl ilgilendiğiniz şeyleri yapamaz hale gelmenize yol açar. 1 dakika ve gece  uyku toparlanması kuralı başlamak için iyi bir noktadır ve oluşan düzenlilik ile bu küçük başarılar duygusu saniyeler içinde enerjinizi (ve mutluluğunuzu) artırmaya yardımcı olacaktır. Daha fazla okumadan etrafınıza bakın 1 dakika içinde halledilebilecek gözünüze çirkin gelen ve aslında sizi yoran ufak tüm şeylere müdahale edin, içinizdeki hafifleme sizi bir kademe yukarı taşıyacaktır.
    B.. Minimal yaşamaya alışın, kullanmadığınız tüm eşyaları gözünün yaşına bakmadan kapı dışarı edin, ne kadar rahatladığınızı görecek ve yeni şeyler için hayatınızda yer açmış olacaksınız..
                                                                                                                                    (Ç.TARI)

VIDEO; 

FARELER VE İNSANLAR (KÜÇÜK BİR EVİMİZ OLACAK)




GÜNÜN KARİKATÜRÜ;) 


































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder