19 Aralık 2013 Perşembe

BİLİNMEYEN NO: 124
EĞER  TELEFONUN ÇALMIYORSA, ARAMAYAN BENİMDİR...
YA DA HER ŞEYİ BIRAKIP GİTMEK...

(GİTMELİ KENDİNDEN, BULMAK İÇİN
ASIL SENİ..)
   Cuma hatırlatmaları bölümünde ''dışarı çok soğuk abi evden çıkamam'' diyenlere neler kaçırdıklarına dair bir yazı sunacağım..
   Her şeyi bırakıp gitmek aslında sana neler kazandırır? psikoloji ve varoluşçu felsefe araştırmaları sunar...
***

 Bu gün gitmek üzerine daha doğrusu gitmenin asLında gerekliliği üzerine bir yazı okuyacaksınız, cuma hatırlatmaları bölümünde..
   Kendini tanımak için gitmek..
   İnsanların %99,99 (önüne daha 9 ekleyebilirsiniz) una ait Varoluşsal bir problemden bahsederek giriş yapacağım bu günkü konuya; 
  Hemen şu an beyin kıvrımlarınız ardında gizlenmiş geçmişe bir göz atınız lütfen, orada bir gün yaşanmak üzere rafa kaldırılmış ne çok hayal vardır.. 
(AMA PLANLARINI İYİ YAP YOLDA KALMA..)
   Hayalleriniz, ulaşması kolay veya imkansız, maddi ya da manevi pek çok şey olabilir elbet ama bir yandan da bilirsiniz ki asla onları gerçekleştirmeye zaman bulamayacaksınız. (acımasız bir tespit ama her gün aynı şeyleri yapmaya devam edersiniz sonuç maalesef değişmeyecek..) 
(HAYATIN ASIL YÜZÜNÜ GÖRECEKSİN, HER NERESİ OLURSA OLSUN..)
     Tatil gelsin de hele bir sonra, evleneyim de sonra, çocuklar büyüsünde sonra, emekli olayım da sonra, ölmezsem eğer sonra ve son nefesi verirken; has*tir ne saçma geçti lan ömrüm böyle böyle (Ya da benzeri daha az ayıp bir başka final sözü: bakınız ünlülerin son sözleri)...
(GÖRDÜKLERİNE MEMNUN..)
   


(ARTIK NE DIRDIR NE HESAP SORAN..)
  Sürekli ertelemek daha önce de bahsettiğim, içinizde var olan (sizden daha yetenekli, daha cesur, daha girişken ve zeki..) asıl kişiye ulaşmanız için de bir engel oluşturmaktadır. Tabi biliyorsunuz ki olması gereken asıl kişi olmak için çaba göstermeyen ya da engellenen kişiler 4 büyük varoluşsal problemin en gizemlilerinden biri olan varoluşsal sıkıntı (kaygı) denilen tarifsiz ve dünyadan zevk almanızı engelleyen stres kaynağıyla bilinç altında bitmez bir mücadeleye girişmektedir.... 
(VE ORADA ASIL DOĞRUYU FARK EDECEKSİN..)
   Şüphesiz gerçek potansiyeline ulaşma çabası gösterenler için pek çok yol mevcuttur ama burada, karşılaştığım en ilginç ve bence en eğlencesinden bahsedeceğim. ismi sizi korkutmasın ; Jung'un yeniden doğuş arketipi ya da bazı psikologlarca Moratoryum denilen tecrübe..
   Freud'un okulunda yetişen İsveçli ünlü psikolog Jung (sonra hocasıyla papaz olmuştur) tarafından psikoloji dünyasına aktarılan arketip deyimi; algılamamızı örgütleyen, bilinç içeriklerini düzenleyen, değiştiren ve geliştiren yapılar olarak tarif edilebilir..
(SENİN İÇİN YARATILANLARI GÖRMEK HAKKINDIR AMA
BU HAKKI KULLANMAYAN,, NEDEN YAŞAR??)
    Arketip tanımı içinde pek çok karmaşık ve anlaşılması zor kavram var olmakla birlikte, bizim ilgilendiğimiz şey  bu tanımdaki değişim ve gelişim kavramlarıdır.
 Öyle bir arketip yaşayacaksınız ki ardından değişmiş ve olmanız gereken insana bir adım daha yaklaşmış bir değişim (gelişim) ve (hatta yeniden doğuş) tecrübe etmiş olacaksınız?  işte bunu mümkün kılan kavram Jung'un 'yeniden doğuş arketipi dediği basit yaşamsal tecrübedir..
   
(VE ORADA BULACAĞIN KİŞİ SEN OLACAKSIN..)
   jung'a göre, insanlık tarihi boyunca pek çok arketip görülür ama ancak bir deneyimle harekete geçirildiklerinde, yani tetiklendiklerinde içlerinde bulundukları gerçek görünüşlerini algılayabilirsiniz. Aksi halde (tetiklemediğiniz, harekete geçmeyen; az sonra nasıl tetikleyeceğinizi anlatacağım) arketip ortaya çıkamaz ve algılanamaz ve tabi siz de içinizdeki bir türlü anlamlandıramadığınız kaygıyla neyim var diyerek kendinizi yemeye devam edersiniz..
   Hızla gelişip yepyeni bir insan olmamıza yardım edecek olan uygulaması en kolay bu arketip aslında hepimizin bildiği ama etkilerinin bu kadar derinlerimize işleyebileceğini tahmin edemeyeceğiniz ; (Erıcson'un moratoryum dediği) yeniden doğuş (ya da aşama) arketipidir.
(DÖNDÜĞÜNDE BAŞARMIŞ OLMANIN TADI..)

   Bu kutsal sır gençlerin (ya da her kim istiyorsa onun) örneğin sırt çantalarını alarak yollara düştüğü bir kendini tanıma yolculuğudur...
(VE ŞEYTANLARINDAN UZAKLAŞMIŞ..)
 Bu durum, tüm ülkelerde anlatılan kahramanlara ait öykülere benzer.Kahraman görevini yapmak üzere uzaklara gider ve döndüğünde yaşadığı maceralara gıptayla bakan normal (sadece yaşayan aslında yaşadığını sanan) insanları tarafından büyük bir coşkuyla karşılanır..
 Uzun lafın kısası moratoryum denilen olgu içinde mucizevi gelişim potansiyeli taşıyan bir gelişim fırsatıdır. Kişi döndüğünde kendini tanıyan, daha güçlü, daha bilge ve daha farkında bir insana evrilmiş olarak fark edilir..

   Kültür seviyesi ortalamanın üzerindeki sayın okuyucularım (yağcılık yaptığımı sanmayın; aksi halde bu sayfayı okuyor olmazdınız) bilirsiniz ki okumakta bir tür değişim potansiyeli içerir. Okumayı bitirdiğimizde (örneğin bu yazıyı) o şey (okuduğunuz kitap..) artık içinizde sarmaşıklar şeklinde dallarıyla kök salmaya sizi yeni bakış açılarıyla donatmaya başlamıştır çoktan..
(NE YAPACAĞINI BİLMEZ OLMAYACAKSIN ESKİSİ GİBİ)
   İşte yeniden doğuş ya da aşama arketipine göre de sırt çantanızı alarak (bavul da olabilir ama havalı diil) bir süreliğine uzaklara gitmek yepyeni bir insan olarak kendinizi tAnımanız için inanılmaz fırsatlar sunmaktadır.  
  Madem amaç; kim olduğumuzu ve potansiyelimizi (araştırmalar ve bilime göre şu an olduğunuzu sandığınız kişiden çok daha fazlasısınız..) bulmaya ve ona ulaşmaya çalışmak o halde bu yolcuğa mutlaka çıkmanız gerekiyor demektir..
   Bu kavramı yıllar önce okuduğumda pekçoklarınızın aklına gelen soru benimkine de geldi (e heralde!) ; ''peki ne kadar uzağa gitmeliyim?''
   Benim başka pek çok kaynaktan (Jung, Erıcson, Üstün dökmen..) araştırdığım kadarıyla aşama arketipi kavramanı yaşamanız (ya da onu tetiklemeniz) için o kadar fazla kilometre yapmanız (olsa iyi ama, belki bir gün..) temel bir şart gibi görünmüyor..
(HEPSİ KENDİNİ TANIMADIĞINDAN, BİR YABANCI OLDUĞUNDAN YAŞANDI..)
   O gün için bulunduğunuz çevreden uzaklaşmak ama ilk kez göreceğiniz bir yere ve tabi ki tek başına gitmek farklı biri olmanıza yol açacak arketip mekanizmalarını derhal devreye sokuyor.    Kendinizle baş başa ve
(VE OLGUNLAŞMAYA İHTİYACIN VADI,, BUNU OLDUĞUN
YERDE BAŞARMAN İMKANSIZ..)
içsel bir sohbetle etrafı izliyor ve her hangi birine cevap verme, ona zaman ayırma, şikayet dinleme vb gibi olumsuzluklardan muaf sadece kendinizle baş başa kaldığınız (bir günlükte olsa) bir tecrübe yaşıyorsunuz. Sonuçkahramanın eve dönmesi gibi en azından kendi gözünüzde başarmış ve daha farkında bir insan olarak geri dönebilmek..
(O ZAMANLAR DAHA CESURDUN..)
   Sözün özü şu ki; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.. Olmamız gereken kişiye ulaşabilmek için ve o son güngeldiğinde Nietzsche'nin dediği gibi ölüme yakılıp yıkılmış köprülerden başka hiç bir şey bırakmadan, gözümüz arkada kalmadan bir kahraman gibi gidebilmek için bir kahraman gibi yaşamamamız gerekiyor.
   Bunun da tek yolu hayatı başkalarından dinlemek değil bizzat deneyimlemektir..
(VE SEN YAPAMASAN DA GİTMEK İSTEYENİ ZORLA TUTMA..)
  Dolayısıyla sevgili okur, bu gün ya da bu hafta içinde yanınıza çantanızı ve bir de sadece kendinizi alarak bir günlüğüne ve hatta bir kaç saatliğine de olsa, o olması gereken yolculuğa çıkmak için ilk adımı atınız..
   Döndüğünüz her seferinde olmanız gereken kişiye bir adım daha yaklaştığınızı göreceksiniz (süper bağladım yalnız;)                 
  
 Çaba gösteren herkes için, mutluluk dileklerimle..            (Çetin TARI)

GÜNÜN SÖZÜ;

''En kusursuz cinayet yaşama sevincini öldürmektir...''
(Paulo Coelho)

GÜNÜN VİDEOSU;

CAN BABA'DAN

 'GİTMEK'





GÜNÜN SİYAH BEYAZI:

KENDİ ÇEKTİĞİM AMATÖR SİYAH BEYAZLARDIR,, SADECE HOBBY...

(SESSİZ..)

GÜNÜN KARİKATÜRÜ:

KADIN OLDUĞUNU HİSSETTİRMEK..


4 yorum:

  1. Ben bu sabaha 2 gün önce paylaşmış olduğunuz yazınızla başladım. Henüz ona yorum yapacaktım ki; bugün ki yazınızı paylaştınız.
    Sizi gayet başarılı buldum, hayata dair çok güzel paylaşımlarda bulunuyorsunuz, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. beğendiğiniz için teşekkürler.. diğer arkadaşlar sağo lsunlar hiç yorum yapmazlar google + dan beğenirler ama? diyeceksiniz ki alta yorum çok mu önemli? aslında önemliymiş galibe zira sizinkine sewindim (:

    YanıtlaSil
  3. Hayatı deneyimlemek de yine imkanlar doğrultusunda oluyor galiba, yoksa TV karşısında ve çerezlerinizle hayatı ekranda izleyerek onu ne kadar yaşayabilirsiniz. Farid Farjad gibi insanların konser bileti için paraya kıymayan bir milletiz. Eh düşünün artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle bahsetmeye çalıştığım bu... o parayı ne gereksiz şeylere zaten harcamıyor muyuz. yani amaç kendine yatırım olmalı (bence) iç dünyanın gelişmesine ve böylece yayacağın ışığın insanları da mutlu edeceğine olan güvenim ya da...

      Sil