22 Ekim 2013 Salı

BİLİNMEYEN NO:94

ÜZGÜN OLDUĞUNDA BİLE GÜLÜMSEMEYİ BIRAKMA,,
BİRİ GÜLÜMSEMENE AŞIK OLABİLİR..
YA DA YÜZYILLIK YALNIZLIK..



(ELBET GEÇECEK,, HEPSİ GEÇER ZATEN..)
    Bugün size favori kitaplarımın bir listesini oluştursam ilk beş içine girmesi muhtemel, Nobel Edebiyat ödülüne sahip ve dünyanın en ünlü Kolombiyalılarından; Gabriel Garcia Marguez  in 1967 de Meksika'ya ilk gidişinde yazdığı başyapıtı; 'Yüzyıllık Yalnızlık'tan bahsedeceğim sevgili arkadaşlar..
   Zaten biyografi okumayı seven biri olarak (önerdiğim bazı arkadaşlarıma karışık gelen) acıklı bir yaşam hikayeyi (bir kaç nesil boyu) anlatan kitap, yazarının anlatımıyla o kadar komik ve naif bir kurguyla sunuluyor ki insan ağlayacağı yerde birden gülümserken buluyor kendini; örneğin bir idam sahnesinde.. ( zaten Nobel boşuna verilmiyor bu insanlara..)
    Yazar, kitapta çocukluğunun geçtiği Aracata'yı  Macondo adıyla fantastik bir kurguyla sunmuştur ve amacını "çocukluk günlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak" olarak açıklamıştır. Kitap büyülü gerçeklik denilen (bence gayet uygun bir tanımlama) bir akımın en önemli eserlerindendir.
(YALNIZLIĞIN BİR TERCİHTİR,, CESUR BİR TERCİH..)
   Kitaplığımda 2005 baskısı bulunan kitabın arkasına yazarımız şu sözleri yazmış;
    "Yüzyıllık Yalnızlık'ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum..    
   Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım.. (araya gireceğim ki, bunu inanılmaz başarmış zaten..) 
(KALABALIKLAR İÇİNDE OLAMAN
YALNIZ OLMADIĞIN MANASINA GELMEZ..)
   Yüzyıllık Yalnızlık'ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım..
   Ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü şeylermiş gibi anlatırdı bana.. (büyük anne çok komik:)
(AMA AİLEN VAR,, ONLARI UNUTMA..)
 Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım.. Yüzyıllık Yalnızlık'ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım. Bu romanı büyük bir dikkat ve keyifle okuyan, (benden bahsediyor) hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım (sanki kendi çocukluğumdan küçük nüanslar vardı). Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım.
(HAYAT BİR YARIŞ OLMAMALI SENİN İÇİN..)
   Kitaplarımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız."
   Arada kitap önerilerimi soran arkadaşlarıma eğer roman ise aradıkları ilk sıralarda önerdiğim Yüzyıllık Yalnızlığın (eğer okumadıysanız) özellikle finaline yakın, iyice yaşlanan kahramanın (pek çok kahraman var aslında,, diğer aile bireyleri,,) altında bulunduğu ağacın çiçeklerini her yana saçtığı sahne hiç aklımdan çıkmaz ve sanırım hiç kimse böyle bir sahneyi Gabriel Garcia Marquez'den de daha iyi anlatamazdı diye düşünürüm,, zira kitaplar ile ilgili şöyle bir seçiçiliğim vardır ki, final iyi ise kitap iyidir ama değilse kitap (benim için) boşa yazılmış demektir..
(KARİKATÜRDEKİ MELİS JUDO YAPARKEN:)
   Bugün Nobel Edebiyat ödülü sahibi bu yazarın kitaplarından derlenmiş 'yaşam önerileri' diyebileceğim hatırlatmalar sunacağım size ki pek çoğu yıllar içinde (örneğin başlıktaki) not defterlerimde arkadaşlarımla paylaşmak üzere yer bulmuştur..

1. Seni sen olduğun için değil,
 senin yanında olduğum zaman "ben" olduğum için seviyorum


2. Hiçkimse senin gözyaşlarını hak etmez,
 onu hak eden seni asla ağlatmayacak olandır..

3. Birinin seni, senin istediğin gibi sevememesi,
 onun seni tüm varlığıyla sevmediği anlamına gelmez..

4. Gerçek dost, elini tuttuğunda kalbine de dokunandır..

(BAZEN KISA YOLLARI BULUNUR HAYATIN,,
YANDA OKUDUĞUN GİBİ..)
5. Birini özlemenin en kötü yolu, 
yan yana oturduğun halde onu hiçbir zaman elde edemeyeceğini bilmendir..

6. Üzüntülü olduğun zamanlarda bile gülümsemeyi asla bırakma,
 biri gülümsemene aşık olabilir..

7. Bu dünyada 1 insan olabilirsin,
 ama birisi için bir dünya olabilirsin..

8. Zamanını seninle geçirmekle ilgilenmeyen biriyle zamanını harcama..

9. Belki de Tanrı, 
doğru kişi ile karşılaşmadan önce yanlış insanlarla karşılaşmamızı istemiştir,, 
Minnet duygusunu böyle tadacağız..

(VE ARKADAŞLAR,, ONLAR GEREKLİDİR..)
10. Bir sonra geldiğin için ağlama,
 onu yaşadığın için gülümse..

11. Seni kıracak insanlar her zaman olacaktır,,
 öyleyse güvenmeye ihtiyacın var, sadece dikkatli ol..

12. Daha iyi bir insan ol ve yeni bir insanla karşılaşmadan 
o kişinin de senin kim olduğunu bildiğini ümit etmeden önce,,
 kendinin kim olduğunu bildiğinden emin ol..

13. Çok fazla uğraşma,,
 en iyi şeyler ummadığın zamanlarda olur.. 

(BELİK DE YOKTUN ŞU AN,, NE KADAR ZAMANI KALDI Kİ?)
  Bitirdiyseniz tekrar başa dönüp bunları yine okumanızı öneririm zira koca bir ömrün yaşanmışlıklarını bu kadar güzel özetleyen maddelerle tekrar bir yerde karşılaşıncaya kadar hafızanızdan uçup gitmelerini göze almamanız gerekiyor ve hatta, onlar üzerine sadece iki dakikanızı ayırıp düşününüz bu sabah..
   Koca bir ömür yanında iki dakika nedir ki.? 
   Az sonra yazımı bitirip tekrar bunları okuyacak ve üzerlerinde düşünüp onları biraz daha sindirebilmek üzere uğraşacağım emin olunuz çünkü beyin nankördür,, kendini korumak için çabuk unutur, neyin önemli olduğunu bilmez.. O yüzden tekrar edersiniz ve bu önemli dersiniz böylece ona; 'bunu unutma..'
(YAŞADIKLARININ KIYMETİNİ BİL,,
VE İSTEDİKLERİNİ GERÇEKTEN İSTE..)
   Tüketim toplumunun tuzak ve alışkanlıklarından kurtulmamız gerekiyor; en azından yazın söz konusu olduğunda okudum bitti deyip sabırsızlıkla kendinizi boş zaman diyarlarına terk etmeyiniz..
   Bir maden bulunur ise kazmaya devam edersin,, yoksa sana vereceği asıl zenginliklerden mahrum kalırsın (iyi bağladım,, güzel söz oldu;)
   Ve okuduğunuz, öğrendiğiniz ve hatta belki yazdığınız her eserin mutluluğunuza basamaklar çıktığı ve en tepeye ulaşabildiğiniz günleri görmeniz dileğiyle..
                                          (Çetin TARI)

GÜNÜN VİDEOSU: YUSUF HAYALOĞLU

HAYAT NEDİR ANNE.?


GÜNÜN KARİKATÜRÜ:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder