8 Ekim 2013 Salı

BİLİNMEYEN NO: 81

AÇ VE KİMSESİZ BİR KÖPEĞİ ALIP BAKARSAN SENİ ISIRMAZ,, İNSANLA KÖPEK ARASINDAKİ FARK BUDUR..


(BERABER YAŞAMALI,
 BİZİM DEĞİL BU HAYAT..)
  Mark Twain'e ait bu söz aslında ne kadar güzel özetliyor hayvan sevgisini.. Küçücük zekalarına rağmen onlara güvenebilirsin zira asla riyakarlık etmezler arkandan vaya hakkındaki fikirleri değişmez; seviyorsa, seviyordur seni.. Sevmiyorsa korkusundan olmalı..
  Ruhiyatımıza ne kadar faydalı oldukları, çağın illeti strese, bize kendilerini siper ederek 'dur!' demeleri ya da mecburi yalnızlığa bazen yoldaş olmaları,, hangi birini saymalı ki? Zaten gereği de yok,, bilen biliyor.. Bilmeyen içinse hayat nasıl donuktur biz hayvan severlerin anlaması çok zor? Doğrusu acınacak insanlar oldukları kesin (Sert mi oldu?)
  Ağır suçlardan hüküm giyen suçlular üzerinde yapılan bir araştırmada kişilere içerideyken beslemeleri üzere bir hayvan verildiğinde ve kişi (suçlu) çıkana kadar onunla ilgilendiğinde  (ve sonra özgür hayatında da şüphesiz), aynı kişilerin tekrar suç işleyerek hapse girme oranlarında çok büyük oranda düşüş gözlenmiş.. (anlatabildim mi tam bilemedim..)
(ONU BAŞKA NE MUTLU EDEBİLDİ Kİ,,
KARŞILIK BEKLEMEYEN..)
(KEDİLER İYİDİR..)
  Yani kişi (bu iflah olmaz suçlular da bile) hayvanları severse eğer öz saygısında ve hayata bakışında köklü değişiklikler oluyormuş kısaca..    Öyleyse kişi ve hatta toplum huzuru için hayvanlara eziyet edilmemesi gerektiğini bundan başka hangi araştırma anlatabilir, siz hayvan sevmeyen ve güya tiksinen ve çocuklarını onlardan uzak tutan (ve böylece çocuğun bağışıklığının güçlenmesini engelleyip, astım vb gibi hastalıkların yolunu açan) anne babalara..
(ONLARI APTAL MI SANIYORSUN..)
(KOYMAM BU RESİMLERİ AMA..)
  Benimkisi asla akıl vermek değildir zira kişi paradigması, yerinden oynatılması zor bir kayadır; onlara bakınca birer canavar görmeniz muhtemelen aynı şekilde sizi yetiştiren ebeveynlerinizin suçudur ve hatta kötü niyet içermeyen bir yanlıştır belki, ama yine de hayatın güzelliklerinden birini (hayvanların dostluğunu) size eksik yaşatan bu hatayı telafi edebilecek ve yerine koyabileceğiniz bir başka huzur bulunamaz ,, bundan emin olunuz.. 
  Bir kedi dışarıda yağmur yağarken ve siz kitap okurken koltuğunuzda kucağınızda mırıldamıyorsa tüm güveni ile,, köpeğiniz arabanızın sesini duyunca daha, yerinden fırlayıp çitlerin üzerinde kolları, sizi özlediğini belli etmiyorsa her vakit olduğu gibi ve balığınızın akvaryumunda heyecanla doğum yapmasını hiç beklemediyseniz (onları) hemen yandaki küçük havuza koyma heyecanıyla, bizler hangi araştırmayı anlatsak boşadır.    Ama bil ki biz mutlu insanlarız ve hatta senden daha mutlu ve cesur..
   Biraz sert yaptığımın farkındayım ama mübarek zamanların yaklaştığı ve mutlu olunması gereken bu günlerde yine eziyet görüntüleri kaplayacak bazı ekran ve gazeteleri yine..
  Hatırlatmak üzere buraya pek çok resim de ekleyebilirim tabii ki ama yapmayacağımı bilirsiniz,, tek istediğim kendinizin özel olduğunuz duygusuyla onları ezmeye bir son vermenizdir.. Eğer yapılması gereken bir durum var ise mutlaka yoluna yordamına uygun bir huşu ile yapılabilir,, bunu da biz öğretemeyiz şüphesiz..
(TÜM DİNLER ONLARA HÜRMET GÖSTERDİ,,
YA SONRA..)
   Bahsettiğim (sevgi fakiri) psikopat kesim fazlasıyla azınlıktadır (diye kendimi avuttuktan sonra) bir çoğumuzun bugün ilk kez rastlayacağı bir bildiri okutacağım size; Tıpkı sizin evrensel beyannameniz gibi onlarında hayvan hakları evrensel beyannamesi denilen, onlara hayvan gibi davranmamanızı öğütleyen bir bildiridir bu..
    15 Ekim 1978 de Paristeki Unesko merkezinde ilan edilen bildiri 1990 yılında düzenlenip halka açıklanmıştır..
  Beraber yaşayıp dünyayı paylaştığımız hayvanların zulüm görmesini engellemek için ve onların refahını (olabildiğince) sağlayabilmek için  yazılan hükumetler arası bir antlaşmadır bahsettiğim.. 
  Onların tıbbi ve kozmetik deneylerde kullanılmaması (internet resimlerine bakın isterseniz,, ya da tavsiye etmem:/) derileri için öldürülmemeleri (internette) eğlence amaçlı gösterilerde kullanılmamaları (I Hate cirkus)..
(YETERİNCE GERİ, OKYANUSLARA GİDERSEN,,
YOK FARKIMIZ ONUNLA..)
   Her neyse anladınız işte o halde şimdi bu hakları tekrar (veya ilk kez) görmenin vaktidir,, başlayalım..
1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler..
2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır..
3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır..
4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır..
(HOŞ OLMAZDI ŞÜPHESİZ..)
5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir..
6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır..
7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir..
(ONLAR KİME GÜVENECEĞİNİ İYİ BİLİR..)
8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir..
9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır..
10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır..
( O SENİ SEVER, SENDE ONU,, HESAP BASİTTİR ,
AMA O HEP SEVER, RUHİYETİNE BAĞLI DEĞİLDİR SENİN GİBİ)
11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur..
12. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur..
13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır..
14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükumet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır..

(BAZILARINA BÖYLE GÖRÜNÜR ŞÜPHESİZ AMA, ONLAR BÜYÜK
KAYIP İÇİNDEDİRLER, BİLEMEZLER..)
   Yani sen ey ölümlü, tek başına yaşayacak kadar bencil olma ve etrafına bak.. Aslında ne kadar şanslı olduğunu gör, sonra ağaçlarının çiçeklerinin ve dallarında öten kuşlarının sayesinde.. 
   Aslında bunların hepsi senindir, onları sevmesen de.. 
  Ama sevmesen de, yine de hor görme ki insanım diyebilesin ve desinler seni izleyen çocuklar; yaradılışlarından gelen ve dostlarına ön yargısız bir sevgiyle yaklaşırlarken mutlulukla..
   Etrafınızda sürekli sizi seven varlıkların bulunduğu dost bir dünya dileklerimle..                                
                                                                                 (Çetin TARI) 

GÜNÜN VİDEOSU:

HAYVANLARA AİT VİDEOLAR: 

SEVGİYLE BİR KAÇ DAKİKA..


GÜNÜN KARİKATÜRÜ:)














2 yorum:

  1. Aslolan insan sevgisidir. İnsanı sevmeyenler, genelde sevgilerini hayvanlara yöneltirler. Aşırı hayvan sevgisi sağlıklı bir sevgi değildir.

    YanıtlaSil
  2. aşırı olan her fikir o düşünce sistemine zarar verir elbet ama toplumun en zayıf halkasına sahip çıkmak en temel vicdani sorumluluktur.. vicdanı olmayanlar hayvan sevemez,, hayvan sevmeyen insan sevemez ve insan sevmeyenler aslında kendilerini sevmediklerini fark edemezler..
    Tüm büyük dinlerde hayvan sevgisi en temel ahlaki örnekler olarak o dinin ruhuna işlemiştir.. durum o ud ki ahbap dostum ön yargısız seni sevebilecek tek varlık beslediğin hayvanın olacaktır,, ki benim fikrimdir,, asla sana empoze etmeye çalışmam ve seninkine de bir başta söylediğim bir dereceye kadar da saygı duyarım.. selam vesselam..

    YanıtlaSil