4 Ekim 2013 Cuma

BİLİNMEYEN NO: 78

DÜN GÜZEL BİR KADIN GEÇTİ KABRİMİN YAKININDAN,, 

KALKIP VERECEK OLDUM DÜŞÜRÜNCE MENDİLİNİ; 

ÖLDÜĞÜMÜ UNUTMUŞUM..

   

Resim yazısı ekle

  Cahit Sıtkı'nın dizelerinden bir parça içeren yukarıdaki başlık aslında ölümün 

son faslı yaşlanma üzerine atıldı.. Hani şu dönenlerin olmadığı sefere çıkan ünlü geminin, ardından diğerinin kalkması için limanda bekleyen insanları içine almış olan acımasız varlığın..

   Böyle bir derdiniz yoksa ya da kaale almıyorsanız ne ala ama yaşlılık aslında bir başlangıç hali aslında; bir geri sayımın duyulmaması artık imkansız tik takları misali..
   Böyle bir konuyla neden canımızı sıkıyorsun demek kolay ama onu muzaffer bir edayla karşılayabilmek için düşmanın tüm zayıf noktalarını bilmek gerekmez mi?
   ''Ne zaman başlar örneğin,,'' derseniz ''yani ne zaman elimi eteğimi çekmeliyim hayattan...'' O zaman yanlış anlamışsınız tüm hayatı ve yaşlanmanın derin anlamını derim ama yine de uzatmadan ve fazla tartışmadan sizinle, şöyle bir araştırma paragrafı sunabilirim:

(ZAYIF OLANLARA EZİYET ETMEK??)
 Genelde doktorlar ve araştırıcılar yaşlılığı şöyle ayırmaktalar:
Genç-yaşlı: 55’ten 74’e
Orta-Yaşlı: 75’den 84’e
Yaşlı-Yaşlı: 85 ve üstü
* Tıp dünyasında bazıları orta kategoriyi atlıyor ve 75 ve üzerindeki herkesi yaşlı-yaşlı olarak sınıflıyor sevgili arkadaşlar, yani ortalama ömrü de hesaba katarsak Ülkemde yaşlı nüfus oldukça az diyebilirim:) Bu iyi haber..
  Ve yaşam bilmecesi tüm evlatlarına aynı ömrü vermiyor nedense,, doğdukları günün akşamını göremeyen kelebek türleri var hayatta,, o gün doğup toplu üreme ritüeli içinde bertaraf olduktan sonra (hayatta kalabilirlerse) o akşam ecelleriyle ölme şansına erişiyorlar ve sen buna rağmen hayatın kısalığından ve daha yapacak çok işin olduğundan dem vuruyorsun; Bu kafayla asla yapmak istediğin ama ertelediğin şeylere fırsatın olamayacak bunu biliyor ama düşünmek de istemiyorsun, sürekli erteliyorsun bir mucize olacak ve ölüm seni ıskalayacak gibi.. Ertele ve ''keşke,,'' de o zaman,, tüm diğerlerimiz gibi.. 


Balinalar300-400 yıl
Kaplumbağalar300-350 yıl
Filler70-90 yıl
Atlar40-45 yıl
Sığırlar20-25 yıl
Köpekler12-15 yıl
Tavşanlar5-7 yıl
Sıçanlar3 yıl
Tavuklar20 yıl
Atmaca, Papağan60-100 yıl
Bazı sazanlar60-80 yıl
Yayınbalığı100 yıl
Kraliçe karınca1-5 yıl
(ÖLÜM DAİMA ORADA BEKLEYEN..)

  Aslında sevgili arkadaşım bu yazıyı evvelsi gün gittiğim Ziraat Bankasında (ne zaman gitsem,,hep yaşlılar vardır orada) sıra beklerken izlediğim yaşlı (ama çok yaşlı ve genelde yalnız) insanları tekrar fark ettiğimde yazmak istedim; Kimse bir gün kendisinin de yaşlanacağını hesap etmiyormuşcasına yanlış (Kötü demek istemiyorum ) davranıyor onlara..
   Tahammülleri yok onların zor bela geçtikleri kapıdan, arkalarında kaldıkları için bir saniye fazla beklemeye,, Tahammülleri yok duyamadıklarında onlara daha da sokulup sözlerini tekrar etmeye ve tahammüleri yok belki de günlerce duvarlardan başka kimseyle konuşma fırsatı bulamamış bu insanlardan bir iki kelime duymak üzere onları dinlemeye; Ben farklı değilim şüphesi; hepimiz yanlışız ve hepimiz farkında değiliz onlar aslında bizim olacağımız hallerin aynaları; kırık, paslı..
   Ne kadar tahammülsüz varlıklar olduğumuza inanmıyormusun..? O halde Cambridge Hocalarından, Psikoloji doktoru Paul Ruskin'in ünlü dersiyle ilgi şu anektodu hatırlatmak isterim..

   Dr.Paul Ruskin, öğrencilerine yaşlanmanın psikolojik belirtilerini öğretirken onlara şu olayı okur:

(GEÇİP GİDECEK ,, UZLAŞMALISI
VE HAZIR OLMALISIN..)
"Hasta ne konuşuyor, ne de söylenenleri anlıyor. 
Bazen saatlerce anlaşılmaz şeyler geveliyor. 
Zaman, yer ya da kişi kavramı yok. 
Yalnız, nasıl oluyorsa, kendi adı söylendiğinde tepki veriyor. 
Son altı aydır onu yanındayım, ne görünüşü için bir çaba sarf ediyor ne de bakım yapılırken yardımcı oluyor. 
Onu hep başkaları besliyor, yıkıyor, giydiriyor. 
Dişleri yok, yiyeceklerin püre halinde verilmesi gerekiyor. 
Gömleği salyalarından dolayı sürekli leke içinde. 
Yürümüyor. Uykusu sürekli düzensiz. 
Gece yarısı uyanıp çığlıklarıyla herkesi uyandırıyor.
 Çoğu zaman mutlu ve sevecen, fakat bazen ortada bir sebep yokken sinirleniyor. Biri gelip onu yatıştırana kadar da feryat figan bağırıyor..."
  
(ÖMRÜN KIŞI,, ARDINDAN
İLKBAHARIN GELMEDİĞİ..)
  Bu olayı okuduktan sonra Dr.Ruskin öğrencilerine böyle birinin bakımını üstlenmek isteyip istemediklerini sorar. 
  Öğrenciler bunu yapamayacaklarını söylerler.. Ruskin, kendisinin bunu büyük bir zevkle yaptığını ve onlarında yapması gerektiğini söyleyince öğrenciler şaşırırlar..
  Daha sonra Ruskin, hastanın fotoğrafını dolaştırmaya başlar. Fotoğraftaki doktorun altı aylık kızıdır. Dr.Ruskin, Amerikan Tıp birliği dergisindeki makalesinde (sıkça şahit olduğumuz gibi) bir yanlış anlamanın insana nasıl tamamen farklı bir perspektif kazandıracağını (aslında yaşlılara ne kadar ön yargıyla baktımızı) anlatmaktadır. 
  Kısacası sevgili arkadaşlar bu konuda ders vermek asla benim haddim değil ve bu bir vicdan meselesidir elbet ama bugün özellikle akrabanız olan yaşlı insanlarla yeterince vakit geçirebiliyor musunuz diye bir düşünmenizi isterim.. Zamanım yok diyenlere sözüm yok; zira onların asla zamanları olmayacak, tıpkı yaşlı olanların da zamanlarının olmadığı gibi..
(ONDAN KORKMAK YERİNE ŞU ANA BAK)
   Ve bu gün kendi yaşlılığınızı düşünün,, elden ayaktan düşmek mi yoksa daha mutlu bir ihtiyarlık dönemi mi? Tabii ki saçma olan bu sorunun cevabı bellidir; o halde bu günden itibaren kendinize fiziki ve manevi olarak yatırım yapmanızın zamanının çoktan geldiğini hatırlatmalısınız.. Bu döneme kendini gerçekleştirmiş ve olabildiğince sağlıklı insanlar olarak girmenin bizim bilinçli bir tercihimiz olduğunu hatırlamamız gerekiyor..
  O halde ölüme sonuna kadar yaşanmış bir hayat teslim etmek için hayatı gerçekten ertelemediğimize emin olarak bitirelim artık günlerimizi ve yaşlanmanın da tıpkı bebeklik gibi şefkate muhtaç zamanlar olduğunu unutmayalım artık..
   
  Mutlu ve yaşanmışlıklarla dolu bir hayatı,, torunlarınızla paylaşabileceğiniz ve toplumda zayıf görülen tüm bileşenlerin hak ettiklerince yaşama hakkına sahip oldukları günler görmemiz dileğiyle..                    (Çetin TARI)

GÜNÜN VİDEOSU: 

Can Yücel,, Seninle Yaşlanmak İstiyorum.. 

GÜNÜN KARİKATÜRÜ:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder