7 Eylül 2013 Cumartesi

BİLİNMEYEN NO:48

ÖMRÜ UZATAN KÜLTÜREL ALIŞKANLIKLAR

(TEMİZ HAVA ÖMRÜNÜ UZATIYOR, EVDEN DIŞARI ÇIK..)
  Bu pazar sabahında bizi kasmayacak bir yazıyla günü kurtarmaya karar vermişken aylık olarak aldığım süreli yayınlardan Men's health dergisinde geçen bazı önemli sağlık tüyolarına göz atmaktaydım..
(ARKADAŞLARINA DEĞER VER..)
 Gün dinlenmenin ve biraz olsun kendimize bakım yapmanın en önemli zaman dilimini oluşturduğuna göre, uzmanlar tarafından uzun yıllar süren zahmetli araştırmaları bilgisayar başında yaklaşık 10 dakika içinde öğrenmenin herkese gayet çekici geleceğini düşündüğüm için sağlıkla ilgili bir yazının tuhaf kuantum paradokslarından daha çok makbule geçeceği gibi hisle yazıma başlıyorum..

  1.BAŞLIK: 
ÖMRÜNÜZÜ UZATACAK 4 KÜLTÜREL ALIŞKANLIK: Bu başlıkta dünyanın (BM raporlarına göre) en uzun ömrüne sahip insanlarının yaşadığı ülkelerde ömrü uzattığı düşünülen bir kaç püf noktadan bahsedeceğim..


(YEDİKLERİNE DİKKAT ET..)
İZLANDA: (Ortalama Yaşam Süresi: 80,2 yıl..) Öncelikle her çalışanın 1 saat boyunca öğle tatili yapmak zorunda olduğu bu ülkede; (Buna sizi devlet zorluyor.) “Buradaki insanların uzun yaşam sırrı deniz yosunu tüketmelerindedir..” deniyor..  “..Çocuklar okuldan çıkınca atıştırmalık olarak bile deniz yosunu tüketiyor.” İzlanda’daki bu özel deniz yosununu bir gıda takviyesi olarak bulabilirmişsiniz.
(HER GÜN BU SPORU YAP :)
JAPONYA. (Ortalama Yaşam Süresi: 79,0 yıl) “...Japonlar çok çalışır ve sıkı parti yaparlar. Ancak hepsinin yanında iyi beslenmeyi de bilirler” deniyor. “...Ilık sake kan dolaşımına iyi gelir. Miso (Çorba şeklinde tüketilen, Noodle benzeri bir çeşit uzakdoğu yiyeceği) ve Tofu (uzakdoğu’da soya fasulyesi suyunun fermentasyonundan elde edilen bir tür peynir) ise içerisinde soya barındırır.” Miso içerisinde bağışıklık sisteminizi güçlendirecek mineraller, çinko, manganez ve bakır bulunur. Ayrıca 1 çay kaşığında 2 gram protein bulunur.

(UZUN YAŞAMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR OLABİLİRSİN
AMA KAZALARI DA DÜŞÜN VE ÖNLEM AL..)
İSVİÇRE. (Ortalama Yaşam Süresi: 79,0 YIL) “İsviçrelilerin beslenmesinin temelinde çavdar ekmeği vardır” deniyor. Nutrition Journalmakalesine göre çavdar, açlığı bastırmada en etkili ekmek türü. Ve tabi ki İsviçre çikolatası… Journal of Cardiovascular Pharmacologytespitlerine göre 72 gram, tatlandırılmamış (%70 ve üzeri kakao oranına sahip) çikolata tüketmek, kan basıncını düşürüyor ve sizi stresten uzaklaştırıyor

(KALİTELİ UYU..)
(Bu tür çikolatalar Nestle ve bazı diğer markalar için ülkemizde de var: %70 iyi rakam; Fazlasında çikolata yenmiyor, acılaşıyor, tavsiye etmem..)
AVUSTRALYA. (Ortalama Yaşam Süresi: 78,9 yıl)  “Bu ülkenin insanlarının tek bir hayat felsefesi vardır” deniyor yazımızda. “Hiçbir şeyden endişe etme!” (süpermiş:) Çalışanların çoğunun öğle saatlerinde dışarıda yemek yediğini görmek mümkünmüş. New York Eyalet Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre Tüm hafta boyunca her gün ekstradan 1 saat güneş ışığı almak cilt kanserini yenmenize yardımcı oluyor.
(Türkiye’de ortalama yaşam süresi: 75,6 YIL)

(BANA BİR ŞEY OLMAZ DEME,
ÖĞREN VE KONTROLLERİNİ YAPTIR..)
  **Konu uzun ömürden açılmışken (daha önce de yazmış olsam da konuyu toparlamak açısından önemli) uzun ömür sağlayan en temel dört sağlık tüyosunu da eklemek yazının tam kararında bitmesine hizmet edecektir diye düşünerek yeni başlığımıza geçiyorum..

2. BAŞLIK: ÖMRÜ UZATMAK İÇİN 4 TEMEL TEKNİK

1.YÜKSEKLERE ÇIKIN: 2009 yılında İsviçre’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan kişilerin koroner kalp hastalıklarından ölme riskleri neredeyse yüzde 22 daha az...
 Neden işe yaradığı konusunu kimse tam olarak açıklayamasa da bilim insanlarına göre bunun sebebi güneşin UVA ışınlarından daha fazla yararlanmak (yani daha fazla D vitamini) olabilir. D vitamini eksikliğinin kemik ve kalp rahatsızlıklarına zemin hazırladığını düşününce bu iddia daha da önemli hale geliyor.
2.İLİŞKİLERİNİZİ KOPARMAYIN: Brigham Young Üniversitesi’nde geçtiğimiz
(BAZEN ZAMANI YOK SAYMAN EN İYİSİDİR,
BIRAK AKSIN..)
yıl yapılan bir araştırmaya göre güçlü arkadaşlıkları ya da aile bağları olan yetişkinler 3,7 sene daha fazla yaşıyor..
  Bu konuda, Sosyal destek ile bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması arasında bir ilişki var” diyor Brigham Young üniversitesinden profesör Julianne Holt. Neden ömrünüzün uzadığına ilişkin açıklaması ise son derece basit: “Hayatınızdaki bu anlamlı bağlara zarar gelmemesi için daha dikkatli olur daha az risk alırsınız.”
3. DİŞLERİNİ FIRÇALAMAYI UNUTMA: 2010 yılındaki bir İngiliz araştırmasına göre dişlerini günde iki kereden daha az fırçalayan kişilerin kalp hastalıkları nedeniyle ölme ya da hastaneye düşme olasılıkları, üç ya da daha fazla fırçalayanlara göre yüzde 70 artıyor..

(STRES BULUNAN ORTAMLARDAN DERHAL KAÇ..)
  Ağzınızdaki bakteriler kan dolaşımınıza karışarak arterlerinizde plak oluşumunu tetikleyebilir.. Diş fırçalama ve diş ipi kullanmak bakterileri yok eder. Ancak çoğu kişi diş ipini yanlış kullanır. Doğru kullanmak için şunu yapın: İpi bir dişinizin ön tarafından, bitişikteki dişinse arka tarafından geçirerek C şeklini oluşturacak şekilde dolayın. Sonra da aşağı yukarı oynatın..(bunu bende bilmiyodum, bugün bu tekniği uygulayacağım. düşünsenize %70?)

(UZUN YAŞAMAKSA DE AMACIN, HAKKINI VER AMA..)
4. TEMİZ HAVAYA ÇIKIN: New England Journal of Medicine dergisindeki bir araştırmaya göre temiz bir havaya sahip olan şehirlerde yaşayan insanların ömrü birkaç ay ila bir yıl uzuyor..
  Kirli hava iltihaplanmaları artırıcı mikro kirletici partiküller taşır. En ufak enflamatuvar bir tepki bile kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir..Bu konuda bilim kafanızı karıştıracak bir şey söylüyor maalesef; ''Nerede yaşarsanız yaşayın, sokaklarda koşuya çıkmayın


(ZİRA SANA VERİLDİ YAŞAM DENİLEN
ARMAĞAN, BİR BAŞKA RUHA DEĞİL..)

  Zira sokaklarda taşıtlar yüzünden çok daha fazla hava kirliliği vardır ve derin nefes almak kirli hava partiküllerinin daha fazla vücudunuza girmesine neden olur.'' dolayısıyla spor yaptığınız (koştuğunuz ya da yürüdüğünüz) saat ya çok erken olmalı ya da orada havanın olabildiğince temiz olduğundan emin olmalısınız..
  
  Anlamlı ve doya doya yaşayacağınız sağlıklı ve çok uzun bir ömür sürmeniz dileğiyle...
                                                                                                                (Çetin TARI)

 

GÜNÜN VİDEOSU: 

(NTV) TÜRKİYENİN EN UZUN YAŞAYANLARI: NAZİLLİ'LİLER..


GÜNÜN KARİKATÜRÜ:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder