24 Eylül 2013 Salı


BİLİNMEYEN NO: 65

  UNUTTUN; SEN Kİ DAĞLARI 

YERİNDEN OYNATABİLME GÜCÜNE VAKIF..

(GÜCÜNÜN FARKINDA DEĞİLDİN AMA ÖĞREN..)
   Lise yıllarımda gördüğüm psikoloji derslerinde özellikle hocamızın yazılılarda sormaktan vazgeçmediği 'motivasyon' kavramı ve 'Moslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi' kavramları dışında çok az şey kalmıştır aklımda..,
  Sonraki yıllarda özellikle kişisel gelişim kitaplarının neredeyse tümünde rastladığım Moslow'un bu piramidindeki özellikle (piramidin en tepesindeki) kendini gerçekleştirme kavramı üzerine çok az şey söylendiğini ve (okuma özürlü) pek çok insanın bu kavramdan bihaber olduğunu fark ettim..
   Geçenlerde rastladığım Dr. Wayne W. Dye'a ait bir yazının bir çoğumuza bu konuda yardımcı olabileceğini düşünerek  ve bahsettiğimiz şu kendini gerçekleştirme kavramıyla ne denmek istendiğini daha iyi anlayabileceğimizi düşünerek bu günkü yazımızda biraz genel kültür çalışmasının iyi olabileceğine karar verdim, o halde uzatmadan başlayalım..
(HERKES DEĞİŞEBİLİR..)
   Maslow teorisi veya ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi, ABD'li psikolog A. Moslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir insan psikolojisi teorisidir. Moslova göre birey hayatta kalmasını sağlayan temel ihtiyaçlardan itibaren gerçekleştirdiği (sahip olduğu) her basamak sonrası bir üst basamağa ihtiyaç duymakta bunun için çaba göstermeye basmaktadır (ihtiyaç bitmez:) Maslow, bahsedilen gereksinimleri şu şekilde kategorize etmektedir.

(TEMEL İHTİYAÇLAR..)
  1. 1. Fizyolojik gereksinimler (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım)
  2. Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği)
  3. Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel yakınlık)
  4. Saygınlık gereksinimi (kendine saygı, güven, başarı, diğerlerinin saygısı, başkalarına saygı)
  5. Kendini gerçekleştirme gereksinimi (erdem, yaratıcılık, doğallık, problem çözme, önyargısız olma, gerçeklerin kabulü)

   Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz (yani böyle gereksinimimiz yoktur.)
   
(BARINMAK..)
Örnek olarak günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur.
  Belirli bir gereksinim kategorisindeki gereksinimlerin karşılanması durumunda kişi, bir üst kategorideki gereksinimleri karşılamaya yönelecektir. Bu durum kişilik gelişme düzeyini de bir üst düzeye sürükleyecektir. Maslow'a göre psikologların (ve bizlerin, okuyup öğrenerek) yapması gereken şey ,bireyin (kendimizin) kendini gerçekleştirme (self-actualization, diyeyim, daha havalı) aşamasına gelmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmasına yardım etmektir.
   Ve sevgili arkadaşlar alttaki basamakları hallettiğinizi düşünerek bizleri üstün insan kategorisine bir adım daha yaklaştıracak olan (ve yaşamamıza gerçek anlamı sağlayacak) kendini gerçekleştirme aşamasına ulaşmanız için şu erdemleri kendinizde gözlemeniz gerekiyor.
   Bunlara sahip misin? Değilsen çalışmaya başla..


Kendini Gerçekleştirmiş İnsan Nasıl Olur?


1- Bu insanlar, yaşamın her yönünü severler, şikâyet etmekle ya da olayların daha değişik olmasını istemekle vakit kaybetmezler.

(GEÇİCİ OLAN ÜZERİNE ODAKLANMAK..)
2- Bağımsızlıklarına çok düşkündürler. Aileye güçlü bir sevgi ve bağlılık duymalarına rağmen,ilişkilerinde bağımsız olmaya... özen gösterirler.

3- Sevgi anlayışları, sevdiklerine hiçbir değeri zorla kabul ettirmemeyi gerektirir.

4- Onay aramak gereksinimleri yoktur. Övgü ve ödül talep etmezler.

5- Çok açık ve dürüst konuşurlar, çünkü vermek istedikleri mesajları, başkalarını memnun etmek için dikkatli sözcükler arkasına gizlemezler.

6- Gülmeyi ve başkalarını güldürmeyi iyi bilirler.

7- Kendilerini şikâyet etmeden kabullenirler. Fiziksel benliklerini, sahteliklerle gizlemezler.

8- Doğal yaşamı takdir ederler. Başkalarına eğlenceli gelmeyen şeylerden zevk alma yetenekleri vardır. Gün batımını izlemek, ya da kırlarda küçük bir gezinti yapabilmek, doğum yapan bir kediyi izlemek onlar için mükemmel bir şeydir ve şükran duyarlar.

9- Başka insanları çok iyi anlarlar ve asla şaşırıp şok olmazlar.

(DÜŞÜNMEK,, NEDEN BURADASIN..)
10- Gereksiz kavgalarda asla taraf olmazlar.

11- Hastalık hastası değildirler.

12- Dürüsttürler, asla yalan söylemezler, olayları çarpıtmazlar.

13- İnsanlar hakkında konuşmaz, insanlarla konuşurlar.

14- Titizlik ya da düzenlilik gibi dertleri yoktur, verimli yaşamaya bakarlar. Organizasyon nevrozundan bağımsız oldukları için yaratıcıdırlar.

15- Bu insanların müthiş bir enerjileri vardır. Enerjileri doğaüstü değildir, yalnızca yaşamı ve yaşamdaki aktiviteleri sevmelerinin bir sonucudur.

(VE İNSAN OLMANIN ASLINDA 
NE DEMEK OLDUĞUNU KAVRAMAK..)
16- Şiddetli bir merak duygusuna sahiptirler. Hep araştırır, yaşamlarının her anını kavramak isterler. Her insan, her varlık ve her olay, daha çok öğrenmek için bir fırsattır.

17- Başarısız olmaktan korkmazlar, hatta onu sevinçle kabul ederler. Bu insanlar, kendilerine zarar verecek duyguları yok etme ve kendilerine verdikleri değeri artıracak olanları doya doya yaşama yeteneğine sahiptirler.
18- Bu mutlu insanlar,asla kendilerini savunma gereksinimi duymazlar. Basitçe 'her şey yolunda, biz yalnızca farklıyız. Anlaşmak zorunda değiliz' derler. Bir tartışmayı, kazanma ve karşısındakini konumunun yanlışlığına ikna etme gereksinimi duymadan, burada keserler.
19- Değerleri dar değildir. Kendilerini tüm insan ırkının bir parçası olarak görürler. Daha çok düşman öldürmekten sevinç duymazlar.
20- Kahramanları ya da putlaştırdıkları insanları yoktur. Herkesi insan olarak görür ve hiçkimseyi kendilerinden önemli konuma getirmezler.
21- Başkalarının yeteneksizliği nedeni ile kazanmak yerine, zaferi kendi çabaları ile elde etmeyi yeğlerler.
22- Komşularının ne yaptığını fark etmezler, çünkü var olmakla meşguldürler.
23- En önemlisi bu insanlar 'KENDİLERİNİ SEVERLER'. Kendilerine acımak, kendilerini reddetmek, kendilerine öfkelenmek için zamanları yoktur. Elbette sorunları vardır, ama sorunların onları duygusal paralizasyona götürmesine izin vermezler. Tökezleyip düştüklerinde, tekrar ayağa kalkar ve sızlanmadan yaşamaya devam ederler.
24- Hatalı alanlardan bağımsız insanlar, mutluluğu kovalamazlar, sadece yaşarlar ve mutluluk onları bulur. Gerçekten nadir bulunan insanlardır, onlar için her gün mükemmeldir...

   
(GERÇEK MUTLULUK OLMALI..)

  



 Kendini gerçekleştirme kavramı kendinizi sınayabileceğiniz bir başarı cetveli ve ulaşabileceğiniz son noktadır.. Bu konu üzerinde çalışmak üzere kendine fırsat veren insan şüphesiz ki mutlu olma konusunda ve içindeki insan olma erdeminin gerçek potonsiyeline ulaşma çabasında piramidin en tepesinden dünyaya bakmaya hak kazanacaktır..

   Gerçek potansiyelimize ulaşabilmek adına gösterdiğimiz çabaların mutluluk ile ödüllendirildiği günleri görebilmemiz dileğiyle..
                                                                                        ( Çetin TARI)




GÜNÜN VİDEOSU:

BABA VE OĞLU..

GÜNÜN KARİKATÜRÜ:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder