26 Ağustos 2013 Pazartesi

BİLİNMEYEN NO: 37

TRANSHÜMANİSM 

YA DA; 100 YILDAN FAZLA YAŞAMAK..

(ARTIK SENDEN DAHA GELİŞMİŞ BİR SEN'İ
İÇERDİĞİNİN FARKINA VAR. SERBEST KALMASI,
ÖĞRENMENE BAĞLI..)
   Don Brown'un İnferno'sunda geçen (aslında kötü olmayan) kötü adamlar; Transhümanistler, hakkında, romanı okumadan önce de biraz fikir sahibi olduğumdan bu az duyulan tarikatımsı oluşum hakkında ayrı bir yazı yazmayı (ve sizi şaşırtmayı;) bundan sonraki günler için uygun görmekteyim..
  Ama yine de  bugünkü yazıda geçmelerinin özel bir sebebi vardır ki Transhümanistler insanın ölümsüzlüğüne ve bilimin eninde sonunda bunu başaracağına ve ayrıca oluşan yeni (ve ölümsüz) insan türünün insanın evriminin yeni halkası olduğuna inanan bilim insanlarıdır..
  ''Yavaş, n'oluyoruz?'' diyenleri duyar gibiyim ama okuduğum bilimsel kökenli kitaplardaki araştırmaları sizinle ayrıntılı bir yazıda paylaştığımda, 'lan hakaten de mantıklı adamlarmış..?' deme ihtimaliniz de gerçekten yüksek.
(DAHA UZUN YAŞAMANI SAĞLIYOR..)
  Transhümanistlerin ölümsüzlüğe (çook uzun ömür diyelim biz..) inanmalarının arkasındaki en önemli bilimsel sav; 'Yaşam süresi kaçma hızı' denilen kavramdır..
  Bu bilimsel (ve istatistiki) teoriye göre; geçen her yılla birlikte gelişen bilimsel ve tıbbi keşifler ile baş döndürücü araştırmalar sonucu, insan ömrüne çeyrek yıl katılmaktadır. (10 sene önce ABD'de ortalama yaşam süresi 47 iken bugün 82..)
  Onlar kadar uçuk olmasam da bende insanın yeterince uzun yaşabileceğine inanan ve bunun için çabalayanların en azından sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık süreci geçireceklerini (ve dolayısıyla, sürünmeden öleceklerini) düşünenlerdenim..
(İHTİYACIN OLAN İLİŞKİDEN ZİYADE, İÇERDİĞİ HUZUR..)
  Özet olarak bugünkü yazıda daha mütevazi bir hedeften; 100 yıl yaşamak'tan (dalya) ve bununla ilgili araştırmalardan bahsedeceğim..
  Konuyla ilgili pek çok farklı görüş olmasına rağmen ortak paydadaki başlıkları alacak olursak uzun yaşamak için yapılması gerekenleri şu başlıklarda toplayabiliriz..
  1. DÜZENLİ CHECK-UP YAPTIR: Özellikle genetik kusurlar sonrası çıkan ölümcül kanser türleri artık erken teşhisle korkulur olmaktan çıkmıştır. Ama kontrolleri zamanında yaptırmazsanız iş işten çoktan geçmiş olabiliyor. O halde ilk adım tedbir..
 
(20 KERE EVLENMİŞ, ZARO AĞA)
2. NİNEYE, DEDEYE DİKKAT ET: Şundan ötürü ki; eğer uzun yaşarlarsa seninde genlerin torpilli olanlardan demektir.. Diğer yandan onlarda (aile geçmişi) zuhur eden hastalıkları takip etmen, yine erken teşhis için seni 1-0 öne geçirmiş oluyor..
 3. VERMEK: Gönüllü olarak çalışanların diğer insanlara göre daha uzun (ort. 2 yıl) yaşadığı keşfedilmiş.. O halde yarın uygun hayır kurumlarını araştırmaya başlayınız. (ya sen? demeyin,, bak sabahın köründe sizin için yazı yazıyorum:/
 4. MUTLU BİR EVLİLİK: Ama mutlu bir evlilik olacak, eğer öyleyse normale göre yaşam süreniz % 27 artıyor. Eğer öyle değilse, her gün ölüyorsunuz :p (bunu ben ekledim..)
  Diğer yönden bakacak olursak bunlara göre bekarların ortalama yaşam süreleri 3 yıl azalıyor. (ben üç yıl için riske girmeyin derim, öhöm şaka..)
 5. ÇOCUKLAR: Çocuğu olan kadınların (özellikle kız?) 100 yaşını görme ihtimallerinin arttığı bulunmuş ama (özellikle 3 olacak dermişim; dünya kaynakları bu kadar sınırlıyken, cahilce bir rakam,, neyse..) bazı çocukların ömürden ömür aldıkları da gözden kaçmış anlaşılan..
(CİDDİYE ALMAYACAKSIN HER ŞEYİ..)
 6. ARKADAŞLAR İYİDİR: O derece ki kuvvetli sosyal ilişkiler güçlü dostluklar yaşam sürecinizi % 22 oranında artırıyor..
 7. NE GÜLÜYON? Diyenlere bakmayın siz, pozitif olmanız ve sayısız faydalarıyla gülümsüyor olmanız onlardan ortalama 3 yıl daha fazla yaşayacağınız anlamına geliyor.. (kendime not PS; bunla ilgili yaz, önemli)
 8. UYKU: Atalarımızın yaptığı gibi erken uyuyup erken uyanmak diğerlerine göre daha uzun yaşamanızı sağlamaktaymış. (gece yatmaz, sabah kalkmazlardan isen, dikkat..)
 9. DÜZENLİ CİNSEL YAŞAM; Bu ayıp konu ortalama 7 yıl fazla yaşamanızı sağlıyor. (Gerçi farklı araştırmalar da okumadım değil. Hadım olan denekler daha uzun yaşıyor?) 
 10. DİYET TEHLİKESİ: Sürekli diyete başlayıp bırakanlarda yaşam süresinin beş yıl kısaldığı görülmüş.. Kendinizle barışmanın bir yolunu bulun ya da profesyonellerden yardım alın. (Bu yolla sağlıklı zayıflayana çok rastladım..)
  12. HAYVANLAR: Hayvan besleyen ve dolayısıyla hayvan seven insanların, bir numaralı ölüm sebebimiz olan kalp krizinden ölme riskleri %12 azalmaktaymış..
(EĞLENİYORSAN UZUN YAŞARSIN, ONLARI İZLE:)
 13. İNANÇ: Bu ya da şu diye sınırlandırılmamak koşuluyla her hangi bir şekilde inanç sahibi olanların diğerlerine göre ortalama beş yıl uzun yaşadığı tespit edilmiş..
 14. KARİYER; Zekasına çok güvendiğim hocalarımdan biri yıllar önce uzun yaşamanın sırrı; 'iyi bir iş ve iyi bir eştir' demişti. Haklı olduğunu belirterek sevdikleri işte çalışan insanların ortalama 7 yıl daha fazla yaşadığı tespit edildiğini söyleyebiliriz..
(GERÇEKTEN YAŞAMAK İÇİN , YAŞAMALI..)
15. TABİ, EGZERSİZ: Düzenli spor yapanlar daha uzun ve her şeyden önemlisi de sağlıklı yaşlanmaktalar. (hala erteleyin siz:/  
  Ve hatta düzenli yürüyenlerin bile ömürleri ortalama iki yıl artmaktadır..
(EGZERSİZ ÖMRÜ UZATIYOR..)
  16. HER ŞEY MORAL: Eskilerin bu lafı kesinlikle çok önemli ki hayata olumlu bakış açısı besleyenler ve buluttan nem kapmak için bahane aramayanlar yani bardağın daima dolu tarafını görenler, (bardak gerçekten de tamamen doludur; %50 hava+ %50 su) ortalama yedi yıl daha fazla yaşıyorlar. 
  Zaten televizyonlarda çok uzun yaşayan insanları görürseniz mutlaka güldüklerine şahit olursunuz..
(MUTLU EVLİLİK ÖMRÜ UZATIYOR,
TABİ BAŞINIZA BİR ŞEY GELMEZSE..)
17. BESLENME: Aşağı yukarı en önemli maddelerden biri de bu ki artık neyi yiyip neden uzak durma konusunda da araştırmalar çoğaldığına göre, bol su içip, meyve sebze ve balık ağırlıklı (İrlanda İnsanlar çok uzun yaşar, sebebi fazla tükettikleri balıktır..) beslenmenin vakti gelmiş demektir..
18. SİGARA: Bu saçmalığı buraya koymama gerek bile olmadığını biliyorsunuz. İnatla içmeye devam edeceksiniz 8 yılı elinizdeki pakete teslim ettiniz demektir..
19. KİLO: İdeal kilonuzdan fazlaca uzaktaysanız yaşam süreniz (aranın açıklığına göre üç, beş (veya fazla) yıl azalmakta..
(YA SİGARAN. YA DA -KANSER FALAN OLMAZSAN- 8 YIL?)
 20. ZEKA? Uzun yaşayıp dalya yapacağım diye 100 lere sulanmış bir beyinle girmek istemiyorsanız, kitap okumak, bulmaca çözmek ve yeni diller öğrenmek konusunu da ihmal etmemeniz gerekiyor..
  Bunların dışında ömrü uzatan faktörler arasına; dağlarda yaşamak, doğru nefes almak, hijyene önem vermek, zeytin yağına yönelmek ve aktif bir yaşam sürerek yeni deneyimlerde bulunmak gibi daha pek çok faktörde eklemek mümkün..
  164 yıl yaşayan Bitlisli Zaro Ağa'ya göre (internetten araştırınız) uzun yaşamasının sırrı yoğurttur. 
(ÖNCE ELİNDEN GELENİ YAP VE SONRA DİLE..
NEDEN OLMASIN..?)

  Diğer yandan Anthonny Robbins'in seminerini 114 yaşında izlemeye gelen bir bir bayan konuğuna Robbins uzun yaşamanın sırrını sorduğunda aldığı cevap; HA; HA; HA olmuştur :)
  Sevgili arkadaşlar şahsi fikrim uzun yaşamanın önemli ölçüde genetik bir kökene sahip olduğu şeklinde olmakla birlikte yukarıdaki araştırmalar doğrultusunda kontrol altına alacağımız yaşam tarzımızın da ömrümüzü uzatacağı doğrultusundadır.
  Buradaki kural şudur; siz elinizden geleni yapınız, uzun yaşarsanız ne ala ama bu olmazsa bile bahsedilen yöntemler sizin daha rahat bir yaşlılık dönemi yaşamanıza olanak sağlayacaktır. Bence gayet mantıklı. (kendimi beğendim.)  
 Kısaca sevgili arkadaşlar aslında bugünkü yazının  ana fikrini Romalı Seneca'nın şu sözleriyle özetlemekte mümkün; ''İnsanlar ölmezler, kendilerini öldürürler..''

 Sevdiklerinizle birlikte upuzun ve mutlu ve sağlıklı bir ömür yaşamanız dileğiyle..
                                                    (Çetin TARI)

   

  GÜNÜN VİDEOSU: 

ZARO AĞA..



GÜNÜN KARİKATÜRÜ:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder