10 Ağustos 2013 Cumartesi

BİLİNMEYEN NO; 26

FIRTINA ÇIKARAN KELEBEK KANADI 
 YA DA KIRIK CAM TEORİSİ..

(HER ŞEYİN SORUMLUSU)
 NOT; Blogdaki bir sorun nedeniye harfler büyük ve gri çıkıyor.. maalesef düzeltemedim ama yine de yazıyı okumayı deneyiniz :(
.....  
  Karma felsefesi, 'yapılan her küçük iyilik başka bir hayatı etkiler ve eninde sonunda size geri döner' der..
(SEVMEKLE BAŞLADI HER ŞEY)
  Diğer yandan Edvard Lorenz'in 1963 yılında hava durumu tahminlerine yardımcı olması amacıyla geliştirdiği bir bilgisayar programında, girdiği çok küçük bir parametrenin, bilgisayar simülasyonunda fırtına yaratımına neden olabileceğini gördükten sonra hayatımıza giren bir diğer kavram da  kelebek etkisi kavramıydı. 
  
   Aslında simülasyon bir grafiğe (x-z) indirgendiğinde şekil bir martıya benziyordu fakat Lorenz daha romantik geldiği için olmalı şekli kelebeğe benzetti ve benzer şekilde hiç umamayacağımız küçük şeylerin (parametrelerin) ardından büyük şeylere dönüşeceği fikri kelebek etisi ya da kaos terorisi olarak adlandırıldı..
  
  hŞüphesiz buradaki ana fikir ayatımızda aldığımız ve belki de çok önemli olmadığını düşündüğümüz seçimlerin hayatımızın tüm seyrini değiştirdiği ve  çoğu zaman bilmenin imkansız olduğu gerçeğidir..



(CAM KIRILIRSA İŞLER KARIŞIYOR)
  
     

  Burada yine aynı mantıkta işleyen fakat kesinlikle çok ilginç (benimde yeni öğrendiğim) başka  bir teoriden bahsedeceğim; 
  Kırık Cam Teorisi..
  
  Suç eğilimi üzerine çalışan Amerikalı bir grup psikolog, sonradan kırık cam teorisi olarak adlandırdıkları bir projeyle, normal insanların,  küçücük çevre şartı değişikliğiyle nasıl kolayca birer suçluya dönüşebileceklerini gösteren ilginç bir çalışmaya imza atmışlar..

(KAŞINMAK)
      Deneye göre önce suç oranı yüksek bir bölge olan Bronx'a gizli kameralar eşliğinde kaputu hafif aralık bir araba konur. Normal olarak beklenen olur ve araba 3 gün içinde soğana çevrilir.
  Ardından ülkenin daha elit bir bölgesine başka bir araba bırakılır ve önceleri araba güvenli bir şekilde bekler, ta ki, arabanın kelebek camı ekipten biri tarafından bir çekiçle kırılana kadar..
(SUÇ DÜRTÜSÜ GENLERİMİZDE)
  

  Kırık cam görüldükten sonra çevreden insanlar da artık bir şekilde duruma müdahil olurlar ve kısa süre içinde bu arabada soyulup soğana çevrilmiştir..
  Yayınlanan bu çalışma o günden sonra Newyork'un efsane olarak nitelendirdikleri belediye başkanı Giuliani'ye ilham verir..
  Bu zeki adamın o günlerdeki bir basın açıklaması şöyledir;
  “Metruk bir bina düşünün. Binanın camlarından sadece biri kırık olsa bile, o camı hemen tamir ettirmezseniz, yoldan geçen herkes bir taş atıp binanın tüm camlarını kırmaya başlar. Ben, ‘ilk’ cam kırıldığında hemen tamir ettirdim. Bir elektrik direğinin dibine ya da binanın önüne biri, çöp bıraksın mesela. O çöpü hemen kaldırmazsanız herkes çöpünü oraya bırakır ve kıza zamanda çöplük haline dönüşür bu bölge. İlk çöp torbasını hemen kaldırttım...”
  
(NEWYORK'UN SONRAKİ HALİ:)
  
(BUNA BİR AD BULAMADIM, AMA GÜSEL)
 Tabi bunu fark eden NewYork polisi de ufak çapta bir yeniden yapılanmaya gitmiş ve önce küçük suçların peşine düşmüş. Metroya bilet almadan binenleri, apartman girişlerini tuvalet olarak kullananları, kamu malına zarar verenleri, hatta içki şişelerini yola atanları bile yakalayıp haklarında işlem yapmış. Ve zaman içinde Kırık cam teorisi işe yarar sonuçlar vermiş; NewYork eskisine nazaran çok daha kaliteli, yaşanır bir yere dönüşmüş..
(SUÇU ÖNLEMEK ADINA HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIŞ)
(DÜŞÜN O MASUM DEDİĞİN İLKLERİ
VE İLK TERCİHLERİ..)
  Velhasılı sevgili arkadaşlar hayatımızda küçük şeyler olarak nitelendirdiğimiz şeylerin aslında sadece o an küçük göründüklerini ve sonraki etkilerinin (büyük kader resmi içinde) kendimiz dahil çevremizdeki herkesi nasıl derinden etkileyeceğini bu ilginç ve bilimsel teorilerle tekrar hatırlamış bulunuyoruz..

   
  Ve artık şunları düşünebilirsiniz şimdi; 
  O ilk masum yalan, ilk aldatma, edilen ilk yaralayıcı söz, ilk kez ve sadece bir kereliğine kırılan kalp... kısaca bir kereden bir şey olamaz diyerek hayatına soktuğun tüm o olumsuzluklar  aslında nasıl kırık cam etkisiyle ve bir kartopunun çığa dönüşmesi misali tüm hayatınızı kontrolden çıkarıyormuş..
   Hayatını kollarına bıraktığın kelebek, sen istersen ve harekete geçerse eğer, tüm hayatında ve önce yakınlarından başlayarak başka hayatlarda da yepyeni fırtınalara yol açacak mucizelere yol açabilir; bilim böyle söylüyor..
  Yeter ki her neyse istediğin, 'ben kimim ki,,' deme ve içindeki gücün farkına var; 
  Sen Tanrının Suretisin...

                                   (Çetin TARI)  


GÜNÜN VİDEOSU; KELEBEK ETKİSİ

GÜNÜN KARİKATÜRÜ:)



3 yorum:

  1. "Sen tanrının suretisin" dedin ya, ürperdim. İnsanoğlu, yaradanın yeryüzünde halifesi, yürüyen kılıcıdır. Keşke biz de o bağlamda "temsili" olabilsek biraz ve ömür de buna hizmet etse. Ölüme yakın hissedilen dakikalarda araladım hayatla aramdaki perdeyi. Hani derler ya, ölen insan artık görmeye başlarmış öteki alemi. Tabi bu büyük ve nihai ölüm.. Bir de ölmeden mezara girmek var ki bu mahkeme de, hesaplaşma da insanın vicdanında başlayıp sonra perde perde bilincin daima daha ötelerine taşıdığımız farkındalık meydanında gerçekleşiyor. Burada yargı da yargıç da sensin.

    YanıtlaSil
  2. Bu yazdığın her kelime, her harf için teşekkür etmek istiyorum. Belki asla değmeyecek olan birileri için o parmaklar dokunuyorsa klavyeye, ortada ciddi emekler varsa herhalde biraz adam olmayı öğrenmek kişiye vazife oluyor. Keşke bu yazıları yıllar önce okusaydım. Bazen geç kalıyorsun hayata bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazdıkların beni çok mutlu etti ve okuduğun yerlerin bazılarında da fark etmişsindir ki aslında insanlar için yazdığım şeyler değil bunlar. demek istediğim kimse okumasa da olur ama asıl kendmle yaptığım kendime hatırlattığım şeylere ait sohbetler bunlar. damdan düşene ait anılar sadece...
      sen de yazmaya başla ve hayatın değişsin.
      diğer yandan ben şuna inanırım ve bu ayleminden sonra rahatlıkla söyleyebilirm ki sen de o olduğu gibi kalmaması gereken insanlardansın. içinde senden daha güçlü ve cesur biri olduğu kesin. onu serbest bırakmak için iyi bir adım attın. yaz ve rahatla...

      Sil