3 Ağustos 2013 Cumartesi

BİLİNMEYEN NO; 18
İNSANLARIN SİZDEN HOŞLANMASINI SAĞLAMANIN 6 YOLU
(SEVİLMEK İÇİN SEVEBİLMEK GEREKİR)

  Bu gün üniversite yıllarında almış olduğum ve hala kütüphanemde bulunan ve o yıllarda etkilerine fazlasıyla güvendiğim ve yararlandığım çok eski bir kitaptan bahsedeceğim.

  Tam olarak 85 yıllık bu kitap (tarih kitabı değil merak etmeyin) ilk yayınlandığında fazla bir ilgi beklenmiyordu fakat ilk gün o kadar çok talep gördü ki aynı gece tekrar baskı yapılarak sonraki günlerde sürekli gelişecek ilgiye bir nebze cevap verilmeye çalışıldı..
(BAZI YARATIMLAR VEYA KİTAPLAR SİZİ SONSUZA DEK
 DEĞİŞTİREBİLECEK GÜCE SAHİPTİR..)
  Kitap neredeyse bilinen tüm dillere çevrildi ve her dönemde ilgi odağı olmaya ve yararlanılmaya devam eden çeşitli tez çalışmalarına konu olan bir metaya dönüştü.. 
  Şüphesiz işe yarayan bir kitaptı bu ve faydası dolayısıyla sürekli ilgi odağı oldu.. 
  Konusu çok güncel bu kitap kısaca insan ilişkileri daha doğrusu gündelik hayata dair insan ilişkileriyle ilgiliydi; insanların sizden hoşlanmasını ve daha çok dostunuz olmasını nasıl sağlarsınız?
 işte tam olarak bu tip popüler insanları gözlemlemiş yazarımız Dale Canegie elde ettiği bilgiyi imbikte süzmüş ve sadece 6 kurala indirgemişti..
   
(ARKADAŞ DEDİĞİN KAZAYA RAĞMEN KAMERAYLA
 ÇEKMEYE DEVAM  EDER)
   Carnagıe'nin kitabı o  günden bu güne yorumlandı, tartışıldı, uyarlandı, çeşitli siyasi karikatürlerden romanlara kadar her yerde kullanıldı. 

  Her kuşak onu yeniden keşfetti ve başka başka yayın evleri onu sürekli yepyeni bir yayın gibi önemseyerek tekrar piyasaya sürdü..

(TEK BAŞINA OLMAZ, ARKADAŞ GEREKLİDİR)
  Kısacası bu kitabı okumak hayatınızda olağan üstü iyileştirici etkilere neden ocaktır diyerek asıl konumuz olan insanların sizden hoşlanmasını sağlayacak 6 kuralın neler olduğunu anlatmaya başlıyorum..
  
  Bu 6 kural insanların sizden hoşlanması, yanınızda sıkılmamaları veya yeni ve sağlam dostluklara başlarken veya belki bir iş görüşmesinde iyi bir izlenim vermek gibi pek çok alanda kullanılabilir..
  
  Zira bir itirafta bulunacak olursam bu kitabı okuduğum o dönemde edindiğim arkadaşlarımın büyük çoğunluğu hala hayatımda ve en iyi dostlarım da onlardır dersem aslında abartmış olmam galiba..
(KURAL 1; KARŞINDAKİNE İÇTEN BİR İLGİ DUY)
   KURAL 1. KARŞINDAKİNE İÇTEN BİR İLGİ DUY ;    Madem yanındaki insanın senden hoşlanmasın istiyor ve onu hayatına sokmak istiyorsun o halde ilk adım ona içten bir ilgi duymak ve dikkatini ona vermektir..
  Bu kural Romalı ozan Publilius Syrus'un dizelerinde şöyle açıklanır; 'Karşımızdakilerle, ancak onlar bizimle ilgilendiklerinde ilgileniriz..' 
  Gerçekten de elimize bir gurup fotoğrafı aldığımızda ilk baktığımız kişi kendimiz değil miyizdir?
  O halde ilk kurala göre bizden hoşlanmasını istediğimiz ve hayatımıza dahil etmek istediğimiz o kişiye içten bir ilgi duymak gerekiyor,, duymuyorsanız zaten hayatınıza girmeye değer biri değildir, hedef değiştirin..
(KURAL 2; GÜLÜMSE)
KURAL 2. GÜLÜMSEYİN; Hayatı zehir edecek pek çok şey vardır ama onların sizi etkileme gücü onlara verdiğiniz izinle doğru orantılıdır. Siz izin vermediğiniz sürece hiç bir şey sizi üzemez. o halde hayatın her alanında geçerli kuralı uygulayın; gülümseyin.
  Gülümsemeniz bu konuyla ilgili olarak iyi niyetinizin belirtisidir ve onu gören herkesin aydınlanmasını ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan bir ışık olacaktır..
(ADINI SÖYLERSEN İLGİSİNİ ÇEKERSİN)
KURAL 3. İSMİNİ SÖYLEYİN ; Kişinin ismi o kişi için kullanılan dil ne olursa olsun en önemli ve kulağa en hoş gelen şey olduğunu unutmayın. 
  Bu kurala göre kişiye ismiyle yaklaştığınızda, onda isteyeceğiniz şeyin o kişi için önemi de büyülü bir şekilde artar. ister uşak olsun diyor kitabımız ister başkan, kişinin ismi aradaki buzların kırılması için mükemmel bir araçtır..
(KURAL 4, İYİ BİR DİNLEYİCİ OL.)
 KURAL 4. İYİ BİR DİNLEYİCİ OL; insanların senden hoşlanması ve seninle iyi vakit geçirmesi veya iyi bir ilk izlenim için iyi bir dinleyici olmak şarttır. 
  Karşınızdakine kendinden bahsetmesi için cesaret verirseniz diyalog istediğiniz düzeye gelecek ve karşınızdaki eşsiz bir insanla karşılaştığını fark edecektir.. 
 Bu durumun diğer bir yararı da 'konuşacak şey bulamıyorum' serzenişinden kurtulmanızı sağlamasıdır. Daralmaya gerek yok, bırakın kendinden bahsetsin, onunla ilgilendiğinizi fark edecek ve bu hoşuna gidecektir..
(KURAL5; KARŞINDAKİNİN İLGİLENDİĞİ
ŞEYLERDEN BAHSET)
KURAL 5. İLGİLENDİĞİ ŞEYLERDEN BAHSEDİN; 
  Onu dinlediğinize göre nelerden hoşlandığını ip uçlarından anladınız demektir. O halde sıra size geldiğinde onun ilgilendiği şeylerden bahsetmek yanınızda mutluluktan tavana vurmasına sebep olacaktır (iyi bişey). Bu şekilde iç dünyasına hitap edeceğiniz bu yeni insan yıllardır sizi tanıyormuşcasına size içini dökecek ve yanınızda iyi hissettiğini fark edecektir..
(KURAL 6; KARŞINDAKİNİ ÖV; senden vaz geçemeyecektir)
KURAL 6. ÖNEMLİ HİSSETMESİNİ SAĞLA: Bu kural pamuk ipliği bir kuraldır ve ayarını iyi gözetmeniz gerekir zira bu kurala göre karşınızdakini övmek sizi onun gözünde bir numaraya kadar çıkaracaktı. 
 Ama buradaki püf nokta riyakarlığa kaçmamak ve az önce dinlediğiniz ve hakkında pek çok izlenime sahip olduğunuz bu kişi hakkında içtenlikle iyi bulduğunuz şeyleri seçerek bunlarla ilgili  karşınızdakine kompliman yapmak daha doğru bir ifadeyle onu övmektir..
(HAYAT SENİN, DİZGİNLERİ SENDE)
  Kısaca onlara kendilerinden bahsetmek bile bir övgü sayılır unutmayınız..
   
  Özetle sevgili arkadaşlar kalıcı dostluklar zaman gerektirir ama insanlar tarafından sevilmekte ihtiyaç hiyerarşimizde yeri olan karşılanması gereken bir kavramdır..
  Bu kurallar üzerinede bu ara fırsat bulursanız eğer çalışınız ve uygulayınız.  
  Ve insanların sizden hoşlanması ve sizinle iyi vakit geçirmelerini sağlayacak alt yapıyı oluşturunuz..
 Sonrasında kimlerin hayatınızda sürekli kalacağına  siz karar vereceksiniz demektir artık, onlar değil..
  Her konuda kontrolün sizde olduğu hayat deneyimleri dileğiyle..
                                                                                                 (Çetin TARI)







GÜNÜN VİDEOSU; 
BEN EFSANEYİM


GÜNÜN KARİKATÜRÜ;




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder