24 Temmuz 2013 Çarşamba

BİLİNMEYEN NO: 10
BASİT KİŞİSEL TERAPİ YÖNTEMLERİ
PROJE 1; FOTOĞRAF ÇEK
(TEMBELLİK YOK. BUGÜNKÜ BLOG
KONUSU İYİ GELECEK BİR DENE.)
  Hayatınızda bazı kırılma anları vardır ve tam olarak uygun zamanda ve hazır olduğunuz için daha önce dikkate almayacağınız ya da şans tanımayacağınız o fikir, hayatınız için en önemli gelişim ve mutluluk fırsatını yaratabilir.. 
  Tabii ki pek çok insan için yeni şeyler denemek veya daha doğrusu kendine o konu hakkında şans tanımak imkansıza yakındır, olabilir mi? diye düşünmezler bile..
(NABIYON KOÇUM,, ÇEKEBİLİRSİN DEDİK Mİ?)
Ama derinlerinden gelen bir sezgiyle yaratıcı benliklerine şans tanıyanlar o zamana kadar görmedikleri (ve hatta gurur duyacakları, onlara yeni kapılar açan) bir benlik keşfederler içlerinde..
   Bu kısa giriş hayatımdaki böyle bir değişimi anlatıyor aslıda,, daha önce yaptığım küçük denemeleri eğlenceli bir egzersiz haline getiren ve daha sonra neden olmasın dememe yol açan..
   konuya net bir giriş yapmam gerekirse dolandırmadan söyleyebilirim ki; fotoğrafçılık bence herkesin mutlaka yapması gereken bir uğraş daha doğrusu terapidir..
(ELLERİNİ CEBİNDEN ÇIKAR ARTIK)
   Sebebini arkadaşlarıma şöyle açıklıyorum ki; fotoğrafçılık yapan ya da (fotoğraf çeken insan diyelim), gerçekten görme yeteneğine ve dolayısıyla o durumu, o anı gerçekten yaşama yeteneğine vakıf olan kişidir.  Diyelim ki Efes harabeleri ya da muhteşem Floransa ya (bakınız Dan Brown ın ınferno'su) veya her hangi bir başka şirin  balıkçı kasabasına gittiniz. 
  Orada resim çekerek dolaşanlarla eller cepte dolaşanların orayı aynı şekilde yaşamadıklarını hemen far etmez misiniz..
  Fotoğraf çeken ayrıntılarına kadar orayı anılarına (ve makinasına) unutulmaz şekilde kazımaktadır.. işte bahsettiğim bu bir yeri ya da bir olayı gerçekten görerek tecrübe etmek.. 
  objektife girebilecek en güzel görüntüleri arayan göz, habire saatine bakan ve çoktan dikkati dağılmış elleri cepteki amcadan tabii ki daha harika bir tecrübe yaşamakta, orayı ve o anı  (kısaca yaşamak eylemi) gerçekten yaşamaktadır.. 
   Fotoğraf çekmek size gerçekten gören bir göz sağlarken yaşadığınız tecrübede ayrıntılarına kadar her şeyi görmenizi sağlar.. 
(NE ZAMAN, NASIL BİR POZ YAKALAYACAĞINIZI ASLA BİLEMEZSİNİZ)
** İtiraf; sevgili arkadaşlar buraya kadar yazmak istediğim daha farklı bir konu olmakla birlikte fotoğraf çekmenin başlı başına bir terapi olduğu ve ona hakkını verecek şekilde bir tam yazımı ona ayırmam gerektiğini fark ettim..(evet tam da şu an) ve başlığı da gördüğünüz şekilde şu an değiştirmiş bulunuyorum.  Diğer önemli projemizi (proje 2) yarın anlatacağım..
  Sanıyorum  bu konuya hakkını vermemiz başlı başına meditasyon benzeri bir iç huzur ve kişisel gelişim sağlayacak bir eylemi hayatlarımıza sokmamıza (umarım) vesile olabilir..
(BUNU YAKALARSANIZ MUTLAKA ÇEKİN DERİM)
   Bazı kişisel gelişim kavramları vardır ki aynı zamanda (belki de asıl amaç olan) kişisel terapimizi bizzat ele almamızı ve dolayısıyla da hayata tuttunğumuz üzengileri daha sağlam yapışmamıza yardımcı olur.. 
  Bu tür can simitlerine örnek olarak biblio terapiyi de verebiliriz; kısaca okuyarak kendini iyileştirme..
   Biblio terapide okuduğunuz her şey (dün de bahsettiği gibi) tüm varlığınıza kök salarak değişmenizi ve doğru yönde evrilmenizi sağlar,, işte bu tür basit terapi yöntemleri sağlıklı (ve hoby sahibi diyebilirim zira okumaya da zorunluluktan ziyade hoby diyen çoktur) insanı diğer bezmiş ve kendini akıntıya bırakmışlar dan (evet, şu elleri cebindeki, yine o) ayıran en büyük farktır..
    Kendimiz için gerçekten de bir çok şey yapabiliriz ama gerekli silahların neler olduğu konusunda donanıma sahip olmamız gerekir ki bu konuda en büyük strateji ortağımız bilgidir..
 Okumak , üzerinde düşünmek ama sonra mutlaka ona ve kendimize bir şans tanıyarak tecrübe etmek..
   
(KOŞ, FOTOĞRAF ÇEKİNECEĞİZ..)
  ille de uzman psikologlara gidip prozac larla kendinizi nafile şekilde uyuşturmanız gerekmez..
 Bilgi en büyük güçtür,, biblio terapinin sizi ruhsal yönden daha sağlıklı yapması gibi fotoğraf çekmekte o basit ama kendinizle baş başa, saat sınırı ya da ilaç olmadan iyileşmenize yardımcı olacak (ya da geliştirecek diyelim) mucize aktivitelerdendir.. 
(TELEFONUNUZLA BİLE ÇEKEBİLİRSİNİZ..)
   insan gözdür, der mevlana o halde başka söze hacet varmı,, 
  İnsanı suretinden yaratana kadar her şey ve en kutsal her şey aslında gözdür ve görmektir o halde.. 
   Bu kutsal ve hatta tanrısal eylemi bir kez daha düşününüz bu gün ve etrafınızda gerçekten görmeye değer şeyler olsun mutlaka..
 Aklınızı ve gözleriniz hor kullanmayın artık ve onu, gözlerinizi keskinleştirecek her eyleme ve özellikle fotoğraf çekme gibi meditatif eylemleri ciddi olarak düşünmeye başlayın artık.. 
  Zaten bu eylemi hayatlarına sokmuş olanlar ne demek istediğimi anlıyorlardır zaten; gerçekten görmekle dünyayı gördüğünü sanmak arasında yaşamsal yönden dağlar kadar fark vardır..
(POZ VERMEK ÖNEMLİDİR)







                            GÜNÜN VİDEOSU
   O halde bu gün o rafa kaldırdığınız (kaç piksel olursa olsun) fotoğraf makinanızı olduğu yerden çıkararak tozunu siliniz lütfen.. 
  Sadece düğünlerde kullanmak üzere edinmediniz onu ve biliyorsunuz ki artık o olabilecek en öğretici ve eğlenceli terapi araçlarından biri.. 
  Çıkıp , ya da ofiste ya da evde nerede olursa olsun dünyaya ait harikaları görmeye onları belgelemeye başlayın..


 Daha önce görmeyi hiç denemediğiniz ne çok şey olduğuna gerçekten şaşacaksınız..
       
                        (Çetin TARI)
   


GÜNÜN KARİKATÜRÜ;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder